Provincie zoekt oplossing voor schaapskuddes in zwaar weer

Door Sander Slots op 29 april 2021

Onze ‘gescheperde’ schaapskuddes, kuddes met herder dus, hebben het lastig. De herders en hun schapen doen belangrijk werk. Ze onderhouden onze natuurgebieden, ze zijn een levend stukje van onze Overijsselse streekcultuur en ze trekken toeristen naar onze provincie. Toch zitten veel kuddes in financiële onzekerheid.

Vier jaar geleden heeft PS ook al eens de noodklok geluid, met als resultaat een subsidieregeling met een looptijd van vier jaar. Die regeling loopt na 2021 af. Daarmee zijn de kuddes helaas terug bij af. Ze weten niet of ze volgend jaar nog kunnen bestaan. Het verdwijnen van de traditionele kuddes zou een drama zijn, de ondergang van een prachtig stukje Overijsselse cultuur.

Daarom vroegen we de provincie om samen met herders en natuurbeheerders te onderzoeken wat nodig is om onze kuddes te redden.

Onlangs bezocht ik de Schaapskudde Hof van Twente. Als steuntje in de rug van de herder heeft onze fractie zeven lammetjes geadopteerd. We hebben ze vernoemd naar de zeven leden van GS, als klein extra zetje om snel, letterlijk en spreekwoordelijk, onze schaapjes op het droge te krijgen.

 

Of het door de lammetjes komt weten we niet zeker, maar ons voorstel is met unanieme stemmen aangenomen! Hopelijk hebben we nu snel zicht op een voortbestaan voor alle kuddes.

MV1 – Schaapskuddes (PvdA e_a_) (PDF)

Sander Slots

Sander Slots

Mijn naam is Sander Slots. Ik woon in Deurningen en ga namens de PvdA aan de slag voor Overijssel. Met onze ambities op het gebied van wonen, werk en mobiliteit zorgen we voor een stabiele basis voor alle inwoners van onze provincie om iets van het leven te maken. Beroeps- en studiematig ben ik veel

Meer over Sander Slots