Door Annemieke Wissink op 13 juni 2017

Veroordeelde varkensbaron mag in Mariënheem megastal vergroten

Een grote varkensboer die in Duitsland een beroepsverbod heeft gekregen vanwege dierenmishandeling en ernstige verwaarlozing mag in Mariënheem zijn megastal gewoon uitbreiden. De gemeente Raalte heeft een omgevingsvergunning verleend voor de uitbreiding en verbouwing. Reden voor de PvdA om Kamervragen te stellen.

Naar aanleiding van afschuwelijke politiebeelden waarin te zien is hoe biggen mishandeld en gedood worden kreeg de varkensboer in 2014 een beroepsverbod in Duitsland. In de periode tussen 2007 en 2014 constateerde ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in zijn stallen “ernstige overtredingen van de wet- en regelgeving met soms ernstig verminderd dierenwelzijn tot gevolg”. Dezelfde boer wil nu in Mariënheem 11.400 varkens gaan houden. Omwonenden vrezen voor overlast, dierenbeschermers voor meer uitwassen. Hun bezwaren zijn door de gemeente Raalte terzijde geschoven.

“De gemeente zegt regelmatig de stallen te zullen controleren,” zegt PvdA-Statenlid Annemieke Wissink, “maar eigenlijk vind ik dat gewoon niet goed genoeg. Als je zo verschrikkelijk over de schreef bent gegaan als deze boer dan moet je gewoon keihard de consequenties voelen. Dan kan het niet zo zijn dat je met je bedrijf binnen de EU gaat shoppen voor een plek waar ze je nog je gang kunt gaan.”

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil dat de Staatssecretaris van Economische Zaken zich over de zaak van de varkensboer buigt. Wanneer zijn zijn Nederlandse stallen voor het laatst gecontroleerd? En welke mogelijkheden zijn er in Nederland om een ondernemer die ernstig in de fout is gegaan het recht te ontzeggen om zijn bedrijf voort te zetten?

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink