PvdA stelt kritische vragen over bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater

Door Peter Hermans op 26 augustus 2023

In augustus publiceerde milieuorganisatie Natuur & Milieu het rapport “Hoe giftige bestrijdingsmiddelen onze natuur bedreigen” over bestrijdingsmiddelen in en om natuur- en recreatiewater.

In dat rapport schrijft de milieuorganisatie dat de hoeveelheid van een flink aantal schadelijke stoffen in het water niet noemenswaardig is afgenomen tussen 2014 en 2021. Ook concludeert Natuur & Milieu dat het overheidsbeleid er wel op was gericht om in 2023 nog slechts incidentele overschrijdingen van milieunormen aan te treffen, maar dat het aantal normoverschrijdingen nog net ze hoog is als tien jaar geleden.

De PvdA vindt de conclusies van Natuur & Milieu erg zorgwekkend. Gezond water is belangrijk voor de gezondheid van Overijssel. In de Kaderrichtlijn Water staan afspraken die ervoor moeten zorgen dat uiterlijk in 2027 het water in alle Europese landen voldoende schoon en gezond is. Maar op basis van dit onderzoek lijkt het maar zeer de vraag of de inzet van de provincie om de kwaliteit van ons water te verbeteren vruchten afwerpt. Aan het provinciebestuur vragen we daarom of de conclusies van Natuur & Milieu ook gelden voor Overijssel. Wat is de staat van het Overijsselse water, en welke acties zijn nodig om in 2027 aan de KRW-afspraken te voldoen?

Schriftelijke_vragen_bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater

Peter Hermans

Peter Hermans

Eerlijk Sociaal Overijssel, zo heet ons verkiezingsprogramma. Dit programma, de naam én de inhoud, zijn mij uit het hart gegrepen. Als volksvertegenwoordiger wil ik zorgen voor een duurzaam goede thuisbasis voor alle Overijsselaars. Dit betekent goed werk, goede woningen en een goede leefomgeving, waarbij de lasten eerlijk worden verdeeld. Niet voor niets heb ik in

Meer over Peter Hermans