PvdA in actie tegen korting op hoger onderwijs Overijssel

Door Peter Hermans op 22 mei 2019

Overijssel moet zich verzetten tegen de nieuwe financieringsplannen van het hoger onderwijs. Dat vindt de PvdA. “Het rijk speelt balletje-balletje met onderwijsgeld en de hogescholen in Overijssel zijn daar straks de dupe van,” zegt PvdA-Statenlid Peter Hermans.

Het kabinet maakt plannen om de bekostiging van universiteiten en hogescholen op de schop te gooien. Volgens een onderzoek van het Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zorgt het huidige systeem voor te veel concurrentie en te weinig samenwerking. Bovendien moet er meer worden geïnvesteerd in universitaire technische opleidingen. Maar niet in technische hogescholen.

“Het resultaat van de voorgestelde verandering lijkt vooral een verplaatsing van geld van scholen in de regio naar de randstad,” vindt Hermans. “Hogeschool Saxion is bijvoorbeeld een belangrijke ‘leverancier’ van technische specialisten in onze regio, maar valt in de nieuwe regeling tussen wal en schip. Met als resultaat miljoenen korting op het budget. Dat is bizar en wrang.”

De voorgestelde wijziging leidde al tot protest van Saxion. Ook hogescholen in Groningen, Limburg en Zeeland zouden miljoenen gekort worden. “Dat is wat ons betreft een onacceptabele bezuiniging op de toch al kwetsbare randen van Nederland. Wij willen dat de provincie in kaart brengt hoe groot de schade voor Overijssel is, en zich in Den Haag verzet tegen deze plannen.”

Peter Hermans

Peter Hermans

Zeker Zijn in Overijssel, zo heet ons verkiezingsprogramma. Dit programma, de naam én de inhoud, zijn mij uit het hart gegrepen. Als volksvertegenwoordiger wil ik zorgen voor een duurzaam goede thuisbasis voor alle Overijsselaars. Dit betekent goed werk, goede woningen en een goede leefomgeving, waarbij de lasten eerlijk worden verdeeld. Niet voor niets heb ik

Meer over Peter Hermans