“Provincie, weiger gemeenten tot bezuinigingen te dwingen”

Door Annemieke Wissink op 22 juli 2020

Wat gebeurt er als de provincie weigert gemeenten die hun begroting niet op orde krijgen onder toezicht te stellen? Die vraag stelt de PvdA-fractie aan de provincie Overijssel. De partij maakt zich zorgen over de benarde financiële situatie van Overijsselse gemeenten. Volgens de sociaaldemocraten ligt de oorzaak van de problemen in Den Haag. “Wij moeten niet het zwembad afbreken omdat de minister op de zorg wil bezuinigen.”

In de knel

Veel Nederlandse gemeenten zitten financieel in de knel. Ze zijn steeds meer geld kwijt aan zorg en sociale taken, terwijl hun inkomsten de afgelopen jaren juist flink zijn gekort. “Ze worden financieel uitgewrongen,” vindt PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink. Om toch hun begroting rond te krijgen moet gesneden worden in basisvoorzieningen als bibliotheken en sportvoorzieningen.

“Als gemeenten hun huishoudboekje niet op orde hebben worden ze door Overijssel onder preventief financieel toezicht gesteld,” weet Wissink. “Dat betekent dat er in het provinciehuis streng wordt meegekeken met elke euro die wordt uitgegeven. Maar ik wil niet dat wij gemeenten dwingen om te kiezen tussen de zorg óf de bibliotheek. Ik vind dat wij als provincie moeten weigeren gemeenten te dwingen zulke keuzes te maken. Dit is een probleem dat door Den Haag is veroorzaakt. Laat ze het daar ook oplossen.”

20200721 schriftelijke vragen financieel toezicht gemeenten

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink