Volgend jaar worden de Special Olympics georganiseerd in Twente. Dit zijn de Olympische spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. In elk van de veertien Twentse gemeenten vindt straks minimaal één sportevenement plaats. Het is natuurlijk fantastisch dat dit in Overijssel georganiseerd wordt.
Daarom zijn wij maar eens op pad gegaan om te kijken hoe het met G-sport is gesteld in Overijssel. In juli was ik op bezoek bij een training van de G-hockey team van hockeyclub Twente in Hengelo. Zij zijn al in 2002 begonnen met G-hockeytraining. Mooi om te zien met hoeveel plezier en deskundigheid ze daar aan het sporten waren. Ook sprak ik een aantal spelers die mij vertelden dat ze een hele week uitkeken naar de training. Als je die verhalen hoort dan word je daar erg vrolijk van. Want los van het in beweging blijven, heeft sport ook een groot sociaal component.
Maar de Twentse trainer vertelde ook ze dat ze soms tegen praktische problemen aanlopen. Zoals vervoer: taxi’s die te laat komen op de trainingen, waardoor ze soms de training moeten missen. Er is een gebrek aan deskundige trainers. En ik hoorde hoeveel moeite ze hebben om wedstrijden te organiseren omdat er gewoonweg te weinig G- teams bij andere verenigingen zijn. Hierdoor moeten ze soms wel 1,5 uur in de auto zitten voor een uit wedstrijd. Dat is natuurlijk te lang!
Daar moesten we iets aan doen! Mede dankzij onze inzet staat de provincie in het Overijsselse sport- en beweegakkoord (PDF) uitgebreid stil bij G-sport. De provincie gaat samen met partners in Gesprek om te kijken wat nodig is om G-sport beter te organiseren. Dit zullen wij natuurlijk blijven volgen. Want iedereen moet kunnen sporten en bewegen.