Heden en verleden

Door Anneke Beukers op 27 september 2019

Aan de wand van het geschiedenislokaal stond in grote letters geschreven: Geen Heden zonder Verleden. Mijn geschiedenisleraar, Jan van der Meer, was een fantastische verteller. Hij liet niet na steeds de link te leggen tussen het verleden en de huidige tijd waarbij hij regelmatig verzuchtte dat de mensheid vrij hardleers is.

Bij de herdenking van 125 jaar Sociaaldemocratie in Zwolle op 26 augustus jongstleden moest ik weer denken aan de spreuk in mijn vroegere leslokaal. Nelleke Vedelaar sprak uit dat ze zo graag nog eens met één van de oprichters van de SDAP, Helmig Jan van der Vegt, zou willen praten om te horen hoe hij de huidige tijd zou beoordelen. Het gesprek met de 94-jarige Hettie Niemeijer was geweldig. Ze verhaalde over het verleden, de strijd die ze gevoerd had maar tegelijkertijd wees ze ons de toekomst. “Voedselbanken nu in deze tijd, het kan toch niet waar zijn”, sprak ze kordaat! En daarna de “rode stadswandeling”. De historici van de afdeling PvdA-Zwolle maakten er een feest van. Genietend van de wandeling die startte bij de plaquette bij het voormalig Hotel de Atlas, waarbij de spontaan ingezette “Internationale” mij meer ontroerde dan ik voor mogelijk had gehouden. Een in alle opzichten warme happening, eindigend in een feest met hapjes, drankjes, muziek en ijs.

Over 25 jaar zal er weer een viering zijn. Ik hoop net zo inspirerend als deze. Mijn kleinkinderen hebben dan de schoolbanken achter de rug en ik hoop dat onze partij ervoor zal zorgen dat ze geen torenhoge schulden hebben, dat ze veilig en goed kunnen wonen, dat ze een inkomen hebben dat hen de mogelijkheid biedt voldoende tijd te kunnen vrijmaken voor hun kinderen en dat het woord energietransitie iets uit een ver verleden is. Ik geef dan als 89-jarige wellicht een interview in Zwolle en verwacht te kunnen vertellen dat vanwege de inspanningen van de PvdA de zorg op orde is voor mij en mijn leeftijdgenoten. Ik hoop uit te leggen hoe we vroeger met vereende krachten de ernstigste gevolgen van een klimaatcrisis op een eerlijke manier hebben bezworen waardoor er nog steeds vogels en natuur is in Nederland. Kortom, we hebben de Sociaaldemocratie hard nodig voor een leefbare en eerlijke toekomst.

Anneke Beukers

Anneke Beukers

Mijn naam is Anneke Beukers. In de jaren tachtig van de vorige eeuw lid geworden van de PvdA. Eerst actief in de afdeling Vriezenveen, daarna in Twenterand en daar kun je me nog steeds vinden. In 2011 trad ik toe tot de Staten van Overijssel en met heel veel plezier heb ik deze eervolle opdracht

Meer over Anneke Beukers