Coming Out Day 2023

Door Emma Peetsma op 11 oktober 2023

Vandaag, 11 oktober, is het Coming Out Day: een dag om bijzondere aandacht te geven aan jezelf-zijn en het uiten hiervan. Een dag waarop we nog eens extra onderstrepen dat iedereen vrij en open zichzelf mag zijn en lief mag hebben. En die voor sommigen net dat zetje kan geven voor hun coming-out. We vieren diversiteit en laten zien dat je vrij en welkom bent om te zijn wie je bent, en te houden van wie je liefhebt.

Als PvdA zijn wij er trots op dat Overijssel (mede dankzij ons) een regenboogprovincie is. Het is belangrijk om te laten zien dat de provincie verschillen omarmt en dat je in Overijssel jezelf mag en kan zijn, ongeacht gender en seksuele geaardheid. Op het provinciehuis zal vandaag ook de regenboogvlag gehesen worden. We tonen hiermee onze permanente steun aan de regenbooggemeenschap.

Toch wil ik op deze dag ook stilstaan bij intolerantie en haat richting de regenbooggemeenschap. Het voelt een beetje gek dat deze dag er is, want je (seksuele) identiteit uiten zou toch gewoon vanzelfsprekend moeten zijn? Ik heb onverdraagzaamheid over gender en geaardheid nooit begrepen en zal het ook nooit begrijpen. Wat hebben anderen er minder om als iemand gewoon is wie die is? Wat hebben anderen er überhaupt mee van doen? Alleen maar mooi, wanneer iemand volledig zichzelf kan zijn en diens identiteit uit, toch? Wat zou de wereld ongelooflijk eenzijdig en saai zijn, als we allemaal hetzelfde zouden zijn.

Organisatie Vizier publiceerde een aantal dagen geleden de Welzijnsmonitor LHBTIQA+ 2023, een onderzoek dat zij gedaan hebben in samenwerking met de Radboud Universiteit naar het welzijn onder LHBTQIA+’ers in Overijssel en Gelderland, op verzoek van beide provincies. Hieruit blijkt onder andere een afname in gevoelens van veiligheid en acceptatie ten opzichte van 2021. Misschien niet verrassend, helaas wel zorgelijk. Uit het rapport blijkt ook dat 9% van de Overijsselse ondervraagden overweegt te verhuizen vanwege hun identiteit. Iedere persoon binnen dat percentage vind ik er een te veel. Overijssel moet te allen tijde een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. Hierin zie ik een belangrijke rol en verantwoordelijkheid voor de provincie, om werk te maken van het vergroten van het welzijn van LHBTQIA+-personen. Normaal gesproken ben ik er niet zo voor om terug te gaan naar hoe het vroeger was, maar laten we in dit geval vooral teruggaan naar dat vooruitstrevende land dat we ooit waren op gebied van diversiteit en inclusie, een koploper wereldwijd.

Dat gezegd hebbende: laten we vandaag vooral verschillen vieren. De PvdA Overijssel wenst je een fijne Coming Out Day!

Emma Peetsma

Emma Peetsma

Mijn naam is Emma Peetsma, ben student en woon in de wijk Twekkelerveld, in het mooie Enschede. Steeds vaker zie ik dat voor steeds meer mensen hun bestaanszekerheid onder druk komt te staan. Daarom zet ik mij in voor een socialer en mooier Overijssel, in de Provinciale Staten. Een betaalbare woning, rondkomen met je inkomen,

Meer over Emma Peetsma