PvdA Overijssel lanceert plan voor jongeren vrijwilligersprijs

Door Annemieke Wissink op 12 januari 2023

Er moet een speciale vrijwilligersprijs komen voor jongeren. Dat stelde PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink gisteren voor in een provinciale vergadering waarin onder meer werd gesproken over ondersteuning van vrijwilligers.

“Vrijwilligers zijn een enorm belangrijke steunpilaar voor onze Overijsselse samenleving,” zegt Wissink. “Veel verenigingen zijn afhankelijk van vrijwilligers, maar hebben steeds meer moeite om ze te vinden en behouden. Daardoor neemt de druk op vrijwilligerswerk en vrijwillige besturen toe. Daar moeten we wat aan doen, want zonder vrijwilligers geen sportclub, geen bibliotheek, geen filmhuis, geen taalmaatjes en geen buurtbuschauffeurs.”

Jong geleerd

“Wij denken: jong geleerd is oud gedaan. Als je op jonge leeftijd al weet dat vrijwilligerswerk leuk en waardevol is, dan blijf je hopelijk je hele leven actief als vrijwilliger. In Overijssel reiken we elk jaar de vrijwilligersprijs uit. Dat is een belangrijk gebaar om te laten zien dat we hun inzet enorm waarderen. Wij stellen voor om dat te blijven doen, maar om daarnaast een speciale jongeren vrijwilligersprijs uit te reiken. Zo geven we de jongeren die zich nu al voor onze samenleving inzetten een speciale blijk van waardering, én laten we andere jongeren zien op welke leuke manieren ze als vrijwilliger actief kunnen zijn. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Eén miljoen euro

In juli riep Wissink de provincie al op om meer werk te maken van het ondersteunen van vrijwilligers. Die oproep kreeg gelukkig gehoor: in de behandeling van de provinciale begroting reserveerde Overijssel een miljoen euro om vrijwilligerswerk een steuntje in de rug te geven. De provincie hoopt dat maatregelen als het verbeteren van samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties en het verminderen van administratieve druk het vrijwilligerswerk leuker en aantrekkelijker maken.

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink