CDA, PvdA en SP eisen protest tegen ‘kromme’ verdeling subsidies podiumkunsten

Door Annemieke Wissink op 7 augustus 2020

“Onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en volkomen krom.” Zo bestempelen SP, PvdA en CDA het voornemen van het Fonds Podiumkunsten om de komende jaren nul euro subsidie te geven aan Overijsselse muziek- en toneelgezelschappen. “Het schip met geld vaart weer eens naar Amsterdam, en de rest van het land heeft het nakijken. Dit kunnen we echt niemand uitleggen. De provincie moet direct protest aantekenen tegen deze bizarre gang van zaken.”

21 miljoen

Het Fonds Podiumkunsten verdeelt de komende vier jaar 21 miljoen euro subsidie. Als het aan het Fonds ligt gaat de Randstad er met 88 procent van dat bedrag vandoor. Maar liefst 54 procent van het geld landt in Amsterdam. Gezelschappen uit Gelderland, Flevoland en Overijssel krijgen niets.
“Het motto van het Cultuurbeleid van deze minister lijkt niet ‘Cultuur voor iedereen’, maar ‘Cultuur voor iedereen in de Randstad’,” schrijven de Overijsselse partijen. Ze zijn geschrokken door het gebrek aan regionale spreiding. “Elf Overijsselse theatergroepen hebben een aanvraag gedaan. Niet één daarvan is gehonoreerd. Het gaat er bij ons echt niet in dat dat redelijk of billijk is. Er lijkt echt nul aandacht te zijn voor de kwaliteit die het oosten in huis heeft.”

Protest

De partijen willen dat de provincie protest aantekent bij minister Van Engelshoven. Bovendien moet Overijssel samen met andere provincies optrekken om een betere regionale spreiding van subsidies voor elkaar te krijgen. De Tweede Kamer moet zich nog uitsproken over de verdeling van de subsidies.

Vragen toekenning Fonds Podiumkunsten

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink