Alle Menschen werden Brüder
Het zal u niet ontgaan zijn: afgelopen week waren er verkiezingen voor de Deutsche Bundestag, de Tweede Kamer van onze Oosterburen. Net zoals in Nederland waren de kloof tussen arm en rijk en ‘migranten’ grote thema’s. De uitslag maakt dat onze kameraden bij de SPD besloten hebben te kiezen voor de oppositie. Ze hebben daarvoor een aantal redenen. Een belangrijke reden is ervoor te zorgen dat de oppositie in de Bundestag niet aangevoerd wordt door de Afd, maar door de SPD. Net zoals de PvdA heeft een SPD een krachtige traditie waar het gaat om het verbinden van mensen, van verschillende maatschappelijke groepen, van zeer uiteenlopende culturen en religies, Alle Menschen werden Brüder. Natuurlijk worstelt ook de SPD met de kloof tussen arm en rijk, met het gebrek aan goed werk voor iedereen. Ondanks de ijzersterke Duitse economie zijn de verschillen groot. Dat zien we bijvoorbeeld terug bij de Afd-stemmers: 7 van de 10 stemden tegen de heersende partijen. Het leeuwendeel van de stemmers woont in de voormalige DDR waar het aantal migranten en vluchtelingen vrijwel nihil is.
Duitsland zit niet bij de pakken neer. De SPD is strijdbaar, de vakbeweging ook. En belangrijke maatschappelijke spelers zijn volop in actie. Grote organisaties, bijvoorbeeld de voetbalverenigingen in het Ruhrgebied zoals Dortmund/BvB en Schalke04, maken veel werk van het tegengaan van racisme en radicalisering onder hun leden.
Het is opvallend hoe sociaal en liberaal de CDU zich in de afgelopen jaren, mede onder druk van de SPD, heeft opgesteld. Hoe anders is dat in ons land, waar een deel van het CDA onder leiding van Buma naar rechts oprukt. Onze kinderen moeten naar Amsterdam om de Nachtwacht te bekijken. Niet om te leren hoe we als VOC de wereld leeg geplunderd hebben en de internationale slavenhandel geleid hebben; wel om kindertjes lekker te maken met een verleden van ‘helden’ dat nooit heeft bestaan. Maar belangrijker nog: dit soort isolationisme a la Trump is de dood in de pot voor de verbindingen in onze open samenleving. Wij leven en werken dankzij onze buitenlandse vrienden.
Als PvdA weten we dit: we moeten vol gaan voor Europa, voor culturele uitwisseling, voor een eerlijker Europese arbeidsmarkt waarin uitbuiting en slecht werkgeverschap door bonden en politieke partijen gezamenlijk internationaal wordt bevochten. Als een mega-varkensboer in Duitsland op de zwarte ijst gezet wordt, dan mag ie ook in onze provincie niet meer boeren.
Bovendien ontkennen dit soort acties a la Buma het grote belang van regionale tradities en cultuur. Terecht schrijft Arnoud Odding van ons Rijksmuseum Twenthe vandaag in Tubantia: musea gaan niet over het verleden, ze gaan – met gebruik van spullen uit het verleden – over de toekomst. Zo is dat. Hartverwarmend is ook de reactie van schoolleiders op de actie van Buma en de zijnen om het zingen van het volkslied op basisscholen weer verplicht te stellen. Handen af! Wij staan voor de vrijheid van onderwijs! Wat een gemiste kans zijn dit soort acties van het CDA. Samen zingen verbindt. Zeker als je melodieën en liedjes zingt die hartstikke internationaal en verbindend blijken te zijn. Bent u wel eens naar een uitvoering van een multicultureel koor als het Twentse Intervocaal geweest of naar de jeugdkoren die al jarenlang in Euregio verband bij elkaar komen? Een feest van plezier en verbinding. Alle Menschen werden Brüder!