Overijsselse politiek schiet Ter Apel te hulp

Door Annemieke Wissink op 9 juni 2022

De Overijsselse provinciepolitiek komt asielzoekerscentrum Ter Apel te hulp. Door gemeentes in Overijssel te helpen bij het realiseren van tijdelijke noodopvang moet de acute crisis in de asielopvang worden ontlast. “We hebben allemaal de schrijnende beelden gezien van de situatie in Ter Apel,” zegt Luuk Folkerts (Partij voor de Dieren) die het voorstel indiende, mede namens PvdA, GroenLinks en D66. “Een uitpuilend asielcentrum. Mensen die op stoelen moeten slapen. Dat kunnen we niet zomaar laten gebeuren. Daar moeten we wat aan doen.”

Noaberschap

Folkerts lanceerde zijn voorstel tijdens het interpellatiedebat dat Provinciale Staten vandaag voerde over de opvang van asielzoekers. Hij spreekt van “provinciaal noaberschap”. “Je buren bijstaan met raad en daad is een groot goed in ons stukje Nederland. De Groningers zijn ook onze buren, Ter Apel ligt maar 40 kilometer van Hardenberg. Ik geloof dat als we samen met gemeentes onze schouders eronder zetten we in ieder geval de onmiddellijke nood kunnen oplossen.”

Bijval

Het voorstel van de Partij voor de Dieren kon met 31 stemmen voor en 11 tegen rekenen op een ruime meerderheid in Provinciale Staten. Annemieke Wissink van de PvdA: “Ook wij hebben de mensonterende beelden uit Ter Apel gezien. Dat gisteren nog ternauwernood is voorkomen dat mensen op straat moesten slapen. Het lijkt ons een heel goed idee om onze Groningse buren te hulp te schieten.”

Ter Apel

Al geruime tijd is duidelijk dat het opvangcentrum in Ter Apel niet genoeg capaciteit heeft om alle vluchtelingen op te vangen. Gisteravond nog sliepen in Ter Apel 140 mensen op stoelen. Om de acute crisis op te lossen gaan ook veiligheidsregio’s per toerbeurt zeshonderd mensen opvangen in sporthallen of andere ruimtes.

Vooruitblikken

Op termijn is noodopvang geen oplossing. Er moet gekeken worden naar capaciteit binnen provincies en gemeenten voor het beter opvangen van vluchtelingen. De helft van gemeenten in Overijssel vangt al jaren geen vluchtelingen meer op. Door beter beleid te voeren binnen deze gemeenten kan de crisis in Ter Apel ook op de lange termijn opgelost worden.

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink