Door Annemieke Wissink op 23 juni 2016

Werkbezoek aan AZC Schalkhaar

Samen met Statenleden van GroenLinks, CDA, ChristenUnie en 50Plus brachten we gisteren een bezoek aan het asielzoekerscentrum Schalkhaar. Dit AZC is gevestigd in de voormalig Westenbergkazerne vlak bij Deventer. Er worden momenteel circa 600 asielzoekers opgevangen.

“Vorig jaar hebben we als provincie al gezegd dat we vluchtelingen in Overijssel als nieuwe noabers willen ontvangen,” zegt PvdA-Statenlid Annemieke Wissink. “De mensen in dit AZC komen van heinde en verre om hier een nieuw, veilig bestaan op te bouwen. Voor de overheid ligt er een schone taak om hen daarin te begeleiden. Daarbij heeft ook de provincie een verantwoordelijkheid te nemen.”

In Schalkhaar praatten de aanwezige Statenleden met vluchtelingen en met medewerkers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Het gaat over taalonderwijs, over het vinden van werk, over huisvesting en over meedoen in onze maatschappij. “Het is belangrijk dat deze mensen een goede plek in onze samenleving krijgen. Daarbij horen zaken als werk, opleiding en sport. Voor al deze zaken is het leren van de Nederlandse taal essentieel” zegt Zafer Aydogdu. Ook uitdagingen als verdringing op de woning- of arbeidsmarkt komen aan de orde en de problemen met, soms, lange wachttijden op een woning en daarmee ook de start van de inburgering. “Het is zaak het ijzer te smeden nu het heet is. Nu in actie komen, zodat deze mensen niet nutteloos hoeven te wachten, maar meteen kunnen beginnen aan hun nieuwe leven in Nederland.”

De PvdA bedankt het COA voor haar gastvrijheid. Wordt vervolgd!

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink