Door op 13 oktober 2013

PvdA blij met openhouden tbs-kliniek Veldzicht Balkbrug

Als een donderslag bij heldere hemel kwam het bericht dat tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug open kan blijven. In het begrotingsakkoord 2014 van de regeringspartijen VVD en PvdA met D66, ChristenUnie en SGP is 50 miljoen euro uitgetrokken voor extra regionaal werkgelegenheidsbeleid. Dat wordt deels gebruikt voor het in stand houden van Veldzicht.

De PvdA Overijssel is blij met deze onverwachte positieve ontwikkeling. We hebben in april en mei dit jaar een stevige lobbyactie gevoerd voor behoud van de justitiële inrichtingen in onze provincie: Veldzicht en de gevangenis Karelskamp in Almelo. Daarbij streden we uit solidariteit ook voor behoud van tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken, omdat vele medewerkers van die instelling in Twente wonen.

De PvdA nam in Provinciale Staten het voortouw voor een protestmotie en wij bewerkten ook onze Tweede Kamerfractie. We legden diverse werkbezoeken af aan de bedreigde instellingen met PvdA-raadsleden, wethouders, Statenleden en ook Tweede Kamerleden onder wie justitiewoordvoerder Ahmed Marcouch.

Onze inspanningen hadden deels succes met het openhouden van De Karelskamp in Almelo. Het resultaat voor de tbs-klinieken Veldzicht en Oldenkotte was teleurstellend. Sluiting was onvermijdelijk door het besluit van de Tweede Kamer, vlak voor de zomervakantie, om de bezuinigingen door te zetten. Sindsdien wordt er gewerkt aan alternatieve bestemmingen voor Veldzicht en Oldenkotte.

DSC_0036De tbs-kliniek in Balkbrug lijkt nu gered als dit begrotingsakkoord ook daadwerkelijk door het parlement komt. Dat is ontzettend goed nieuws voor de inwoners van dit dorp bij Hardenberg. De werkgelegenheid voor enkele honderden Velzichtmedewerkers is gered en de middenstand houdt er voldoende klanten. Het openhouden van Veldzicht als onderdeel van extra structureel geld voor de regionale werkgelegenheid, is de verdienste van het Zwolse Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, Arie Slob. Hij heeft dit ingebracht in de begrotingsonderhandelingen en succesvol afgerond. Dat is een felicitatie waard. Zo blijven gelukkig de Overijsselse justitiële inrichtingen behouden.

De druiven voor Oldenkotte blijven zuur. Deze particuliere tbs-kliniek in de Achterhoek gaat binnen 2 jaren dicht. De medewerkers worden naar andere werk begeleid. In deze regio wordt wel bekeken welke andere bestemmingen voor deze moderne accommodatie mogelijk zijn. Daar zijn PvdA-bestuurders en politici bij betrokken, ook uit Overijssel.