Tijd om keuzes te maken!

4 oktober 2018

De zomer is voorbij, het ‘gewone leven’ is weer begonnen, en ja, hoera, ook ‘Den Haag’ is weer aan de slag. Met absolute lichtpunten, zoals de prachtige speech van minister Sigrid Kaag, haar oproep om niet langer weg te kijken als onze democratie onder druk gezet wordt of mensen in onze omgeving de dupe worden van misstanden. “Die stilte, de stilte van het wegkijken, is onheilspellend. Die stilte kan langzaam maar zeker aanzwellen tot collectief zwijgen. Een zwijgen dat uiteindelijk oorverdovend kan worden. Dat maakt dat we de risico’s in onze samenleving niet meer zien. Dat we de signalen niet meer verstaan.”

Hartverwarmend en op het juiste moment.

Hoe onheilspellend is het dan dat juist politici van de zijde van VVD, CDA en ChristenUnie in haar kabinet dingen zeggen en doen die daar volstrekt haaks op staan? Blok (VVD) probeert weg te komen met bijna racistische uitspraken. Buma (CDA) tettert vrolijk populistisch mee over de noodzaak van volksliederen en gooit intussen ons klimaatbeleid, onze toekomst, te grabbel. Rutte (VVD) is inmiddels de enige die nog gelooft in ‘zijn’ dividendbelasting als cadeautje aan een paar grote buitenlandse ondernemingen. En, ik geloof mijn ogen niet, juist ChristenUnie-minister Slob, de man met hart voor het onderwijs en voor ‘de regio’, gaat korten op het middelbaar onderwijs in de regio’s.

Bij al die zaken zijn lange ‘technische’ verhalen te houden. En inderdaad, het gaat om complexe maatregelen. Maar wij als PvdA zijn nooit bang geweest daarin pal te staan, verantwoordelijkheid te nemen, van meet af aan duidelijk te zijn. Want je kunt lang en breed ‘rekenen’ aan allerlei maatregelen, maar als politicus moet je duidelijk kaders stellen. Slob moet niet wachten op de uitkomst van een commissie die sommetjes maakt, hij moet die commissie een duidelijk kader meegeven: ik wil niet dat scholen in dunbevolkte gebieden door mijn maatregel door het ijs zakken. Buma moet niet gaan lopen zwabberen met ons klimaat en roepen dat het allemaal ‘veel te duur is’, een absurde uitspraak voor een partij die beweert te staan voor goed rentmeesterschap, voor onze toekomst. Hij moet zeggen: ik wil niet dat kwetsbare mensen het slachtoffer worden van de energietransitie. Maar dat zegt hij niet, want hij weet dat het huidige kabinetsbeleid juist mensen met lagere inkomens treft. Zij lopen immers het risico op veel hogere maandlasten te komen.

Maar goed, wij wel, zij niet, ga zo voort VVD en CDA met mensen aan het lijntje te houden! ChristenUnie, weet waar je staat! Wij als PvdA weten dat en voelen dat. Daarover hoeven we niet ‘na te denken’, wij luisteren naar ons hart. Zo hebben we de afgelopen jaren doorlopend Gedeputeerde Staten gevraagd hoe het werkelijk staat met de werkgelegenheid, en al die miljoenen die wij steken in ‘nieuw werk’. En wat blijkt nu, dankzij goed onderzoekswerk van NRC journalisten: het aantal werkenden dat in armoede leeft is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld! Dus, ja, hoera, de economie trekt aan, er is meer ‘werk’. Maar het ontbreekt aan goede banen, aan eerlijke betaling.

Wij weten welke keuzes we moeten maken, jullie weten waar we voor staan.