Door op 12 mei 2014

PvdA wil opheldering over vertrek Oost NV uit Enschede

De PvdA Overijssel is stomverbaasd over het vertrek van ontwikkelingsmaatschappij Oost NV uit Enschede. Volgens berichtgeving van RTV Oost en De Gelderlander wil Oost NV haar vestigingen in Enschede en Arnhem sluiten om zich te concentreren in Apeldoorn. Dat zou volgens de directie gebeuren uit “strategische en organisatorische redenen”. De maatschappij zou meer behoefte hebben aan een centraal gelegen hoofdkantoor.

Woensdag 14 mei a.s. vraagt PvdA-Statenlid René Tenkink Gedeputeerde Staten om opheldering over deze verhuisplannen in de vergadering van de Statencommissie regionale economie. De PvdA wil van gedeputeerde Rietkerk weten of de provincie Overijssel als medeaandeelhouder wist van de plannen om het kantoor Enschede te sluiten, en of zij hiermee heeft ingestemd.

“De werkgelegenheid in Twente staat al geruime tijd flink onder druk,” zegt Tenkink. “Vanuit dat oogpunt zou het niet fraai zijn als de provincie nu zelf zou bijdragen aan het verdwijnen van nog meer banen uit de regio.” De PvdA maakt zich zorgen over de gevolgen van de verhuizing voor de regionale economie in Twente. Tenkink: “Wat ons betreft zou daar bij het maken van verhuisplannen rekening mee moeten worden gehouden.”

Oost NV is een regionale ontwikkelingsmaatschappij die innovatieve projecten ontwikkelt en (mede)financiert. De aandelen zijn in handen van het rijk en de provincies Gelderland en Overijssel.