PvdA wil opheldering over ‘schimmenspel’ rond Twentse bouwmarkten

10 april 2018

Er moet snel duidelijkheid komen over het ‘schimmenspel’ rond de komst van Hornbach naar Almelo. Dat wil Hans Nooter van de PvdA Overijssel. “Almelo verdient duidelijkheid.”

Deze week kwam uit berichtgeving van Tubantia naar voren dat de centra van Borne en Almelo in zwaar weer komen als megabouwmarkt Hornbach zich in Almelo vestigt. Dat blijkt uit een rapport dat in opdracht van de provincie is geschreven. Een onderzoek in opdracht van Hornbach spreekt dat tegen: er zou juist genoeg vraag zijn.

“Bizar,” zegt Nooter, “maar we zien het vaker: onderzoeken die door vraagstelling en methode voor een zelfde onderwerp tot een totaal andere conclusie komen. Selectief winkelen dus.” Hij vind dat het hoog tijd is dat gemeenten en provincie een duidelijke keuze maken vóór de Twentse binnensteden. “Dat vraagt ook om het lef om ‘nee’ te zeggen tegen de zoveelste megabouwmarkt. De toegevoegde waarde is marginaal, de gevolgen voor lokale ondernemers des te groter.”

“Natuurlijk, de komst van een Hornbach betekent dat er arbeidsplaatsen bijkomen. Maar wat is dat waard als evenveel arbeidsplaatsen verdwijnen uit de binnenstad? En ja, het is mooi als de gemeente wat extra inkomsten heeft door verkoop of verhuur van de grond. Maar het weegt niet op tegen de leegstand die daarna ontstaat in binnensteden en in dorpen. De bloemist en de ijzerhandel op de hoek gaan eraan ten onder, dus straks kun je zonder autorit naar een industrieterrein geen spijker of bosje bloemen meer krijgen. En ondertussen blijven wij als overheid maar geld steken in het opknappen van leegstaande winkelcentra. Dat is dweilen met de kraan open. Daar zijn wij absoluut geen voorstander van.”

Dus moet de provincie kiezen of delen, vindt Nooter. Ophouden met geheimzinnig doen over rapporten die in eigen opdracht zijn geschreven, en kiezen voor aantrekkelijke stadscentra. “Kritische rapporten horen niet in diepe bureaulades te verdwijnen. De huidige handelswijze roept veel te veel vragen op. Verantwoord je voor de gemaakte keuzes. Stop de bouwmarktoorlog, kies voor lokale ondernemers en winkels dichtbij én voor de leefbare binnenstad.”