Wie heeft nog vertrouwen in de toekomst met dit kabinet?

17 oktober 2017

Na 208 dagen van gesprekken achter de gesloten deuren is het zover: Nederland krijgt een nieuw kabinet. Vol spanning wachtte iedereen af wat de heren van de formatie zouden afspreken om de komende vier jaar het land te besturen. En meteen na het openbaar maken van het regeerakkoord vroeg iedereen zich af: “Hebben we dáár al die tijd op gewacht?”. Het regeerakkoord “Vertrouwen in de toekomst” roept veel vragen op. Wie gaat hiermee vooruit? Met andere woorden, wie heeft er het meeste baat bij dit akkoord? Hebben de ouderen, jongeren, chronisch zieken, gehandicapten, fietsenmakers, (wijk)verpleegkundigen, leraren, politieagenten baat bij dit akkoord of zijn het de multinationals, de buitenlandse beleggers en mensen met topinkomens? Dit akkoord laat nogmaals zien dat onder een rechtskabinet (gestoeld op het neoliberalisme/conservatisme) de rijken rijk en de armen arm worden. Zoals ernaar uitziet, zal de kloof tussen mensen die hebben (bezittende) en niet hebben (bezitlozen) alleen maar groter worden.

Volgens diverse enquêtes is er nu al weinig vertrouwen in dat het goed zal komen met dit kabinet. Het is nog maar de vraag of de coalitiepartners en hun achterban ook vertrouwen in hebben in dit akkoord. Nu al wordt de vraag opgeworpen:”Hoe lang zal dit kabinet met de vermeende maatregelen nog volhouden?” Nederland, bereidt je je alvast op voor de nieuwe verkiezingen. Dit land verdient beter!

De prijs die betaald is met de opofferingen om het land uit de crisis te halen had niet moeten resulteren in dit regeerakkoord. Mensen hebben afgelopen jaren al zoveel ingeleverd en zich ingespannen zodat het land door de crisis heen kon. Nu het beter begint te gaan met de economie (zelfs met een overschot), profiteren de gewone mensen aan de onderkant van de ladder niet van de economische opbloei. 4,4 miljard gaat naar de multinationals en buitenlandse beleggers, terwijl de alledaagse boodschappen van “Henk en Ingrid” duurder zullen worden. Boeken, groente, fruit, geneesmiddelen, concertkaartjes, openbaar vervoer etc.. De BTW wordt verhoogd, de eigen bijdrage gehandhaafd, 2 miljard aan bezuinigingen op de ziekenzorg, wijkverpleging, huisartsenzorg, GGZ. Geen extra geld voor de jeugdzorg (die al eerder was gekort), in plaats daarvan zullen de lange wachtlijsten, bureaucratie binnen de jeugdzorg en de werkdruk toenemen. Wat staat hiertegenover? Verlaging van de winstbelasting van de grote bedrijven (multinationals). Zij zijn de gelukkigen, die met dit kabinet vooruit gaan. Dit is een “vriendenloterij” voor hen. Wie luistert naar de gewone mens? Dit is een verkiezingsbedrog pur sang.

Dit kabinet is in hart en ziel, een rechtse kabinet. Zoals altijd, zijn zij het gewone volk vergeten. Per slot vertrouwen zij het volk niet, maar de multinationals, de bedrijven, die alleen maar willen incasseren om meer winst te maken. Zij geloven in dat alleen de multinationals de economie draaiende houden. Dit kabinet helpt hen bij het vergaren van de winst en het opvullen van de geldkisten. Gewone mensen leverden ten tijde van de crisis in, terwijl de rijken nu gaan incasseren. Het is het publiek geld wat doorgesluisd wordt. Dit is een andere benaming (haast synoniem) voor de crisis. Rijken hebben altijd baat bij een economische crisis omdat zij de eigen rekening laten betalen door de arbeidende klassen. Ook in de politieke zin van het woord hebben zij de rekening laten betalen door de Partij van de Arbeid, die de verantwoordelijkheid op zich nam om het land door de crisis heen te loodsen en de neoconservatieve krachten (woordvoerders van het groot kapitaal) te remmen in hun roekeloze jacht naar meer winst ten laste van de werkende klassen. Per slot heeft het groot kapitaal maar een doel: winst en nog meer winst.

Wie moet de gewone mens beschermen tegen de macht en het streven van het groot kapitaal naar meer winst en macht? Het middenveld, de tussenlaag (civil society), die een balans vormde tussen de macht en het individu is allang in elkaar gezakt. De klassiek traditionele verbanden bestaan niet meer. Of er nog sociaaleconomische partners zijn die sterk staan tegenover het kapitaal is nog maar de vraag. Door de vergaande individualisering en bezuinigingen zijn de sociale verbanden verdwenen. De zekerheden waarvan de sociale staat de belichaming ervan was zijn al laatste 40 jaar gestadig afgebouwd. Het versoepelen van het ontslagrecht is het toppunt in dit proces. De verworven rechten worden een voor een ontnomen aan de werkende massa’s. Men bouwt de zekerheden voor de gewone mens af en bouwt de zekerheden aan de andere kant op voor de bezitters van het geld en de macht. In de literatuur lezen wij veelvuldig dat de liberalen het individu centraal stellen. Op papier klopt het, maar wat voor een individu is dit waar zij voor staan? Een individu, dat geen enkele bescherming heeft tegen de mechanismen van de markt. Dit is de mens zoals het voorgesteld werd in de Griekse mythologie: overgeleverd aan de brute machten van de natuur zonder enige vorm van bescherming – totdat Prometheus het vuur van de goden stal. Anders was de mens volledig machteloos tegen de natuur en goden. Dit regeerakkoord is een poging om de laatste resten van de sociale staat op te ruimen waarbij alleen de markt nog domineert en autonoom is. Met andere woorden, een systeem dat publiek geld spendeert voor de private sector. Dit klassenkarakter van de begrotingen zien we terug op alle niveaus waar het rechts voor het zeggen heeft. Ook bij de provincie. Waarom gaat het bijvoorbeeld het meeste geld naar het asfalt? Welk mechanisme zit achter elke begroting? In gewone taal vertaald: Hoe zorg jij voor dat de vriendjes hun zakken vullen? VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben goed aan hun vrienden gedacht.

Dit kabinet bevordert de tweespalt, segregatie en ongelijkwaardigheid in de samenleving. Het is een kabinet van grotere tegenstellingen. Enerzijds vergrijst de samenleving verder, anderzijds wil men de migratiestroom beperken. Als er migranten of vluchtelingen door de strenge regels heen komen, worden zij niet gelijk gesteld. Pas na twee jaar heeft men recht op de zorgtoeslag. Een verblijfsvergunning wordt voor een kortere periode verleend, nl. 3 jaar in plaats van vijf jaar op dit moment. Toegang van de migranten (c.q. vluchtelingen) tot een uitkering wordt beperkt. Een vluchteling bouwt bij binnenkomst naar Nederland al schulden op (inburgering, inrichtingskosten etc.). De achterstand, die er al is, wordt alleen maar groter. Dit bekent dat je als vluchteling een wedstrijd verliest voordat het startschot heeft geklonken. Is dit niet een breuk op de fundamenten van de vrije samenleving? De waardigheid en gelijkwaardigheid van de mens staan hier ter discussie. Met dit beleid verloochent het liberalisme eigen filosofische wortels. Dit regeerakkoord laat zien, dat het rechtsliberalisme en populisme broeders van elkaar zijn. PVV blijft regeren! Ik vraag me af, in wiens handen is de PVV een instrument? Van VVD of omgekeerd is de VVD in handen van de PVV? In heel Europa zien wij dezelfde tendens. De rechtspopulisten helpen de neoliberalen en conservatieven aan de macht door continue de linkse partijen en politiek aan te vallen. In termen van voetbal gesproken, “terwijl de PVV obstructie pleegt, scoort de VVD het doel”. Het rechtspopulisme hoop in navolging van het neoliberalisme aan de macht te komen. Dit kabinet bereidt de weg voor de PVV.

Vormt dit kabinet niet een aanleiding voor een linkse alliantie om het vertrouwen in de toekomst weer terug te laten keren? Om te laten zien dat het anders kan en dat er een andere wereld mogelijk is, waar iedereen telt, ertoe doet en eerlijk deelt, zijn/haar recht krijgt. Tijd voor meer solidariteit met de bredere volkskringen, die niet gehoord zijn.