Door Hans Nooter op 18 juli 2017

‘Hoog over’ voorkomt geluidshinder door laagvliegers

Een snelle herindeling van het Nederlandse luchtruim kan de geluidshinder door laagvliegend luchtverkeer verkleinen. Dat denken de fracties van PvdA en VVD in Overijssel. De partijen willen dat de provincie aandringt op luchtruimaanpassingen waardoor vliegtuigen sneller stijgen en landen op Lelystad Airport.

Vanaf 1 april 2019 neemt Lelystad Airport vluchten over van Schiphol. Dan wordt er ook boven Overijssel gevlogen. Landende vliegtuigen komen op 1.800 meter het luchtruim van de provincie binnen en dalen bij Zwolle naar 900 meter. Onder inwoners van onder meer de Zwolse wijk Stadshagen is grote onrust over de routes ontstaan. Zij zijn bang voor geluidsoverlast.

Volgens PvdA en VVD kan die overlast deels voorkomen worden door een herinrichting van het luchtruim. “We moeten er alles aan doen om herrie en overlast te voorkomen. Hoger vliegen betekent minder lawaai. Daar moeten we ons in Oost-Nederland samen voor inzetten. Want samen staan we sterk,” zegt PvdA-Statenlid Hans Nooter. De Zwolse gemeenteraad schaarde zich op maandag al met algemene stemmen achter het voorstel ‘hoog over’.

“Volgens de staatssecretaris van infrastructuur en milieu is een grote herinrichting van het Nederlands luchtruim sowieso noodzakelijk en zij heeft al gezinspeeld op meer optimale inpassing,” vertelt Regien Courtz (VVD). “Die wijziging is nu gepland voor op zijn vroegst 2023. Overijssel en Gelderland moeten aandringen op versnelling. We zullen al onze overtuigingskracht inzetten om de vliegroutes boven Overijssel zo hoog mogelijk te krijgen, en dat liefst veel eerder dan 2023 om zo de overlast zoveel mogelijk in te perken.”

PvdA en VVD dienen woensdag een motie in die Overijssel oproept zich samen met gemeentes, buurprovincies en andere belanghebbenden sterk te maken voor versnelling van de herindeling van het Nederlandse luchtruim. “En daarbij moeten de belangen van het oosten van Nederland even goed vertegenwoordigd zijn als die van het westen,” vinden Courtz en Nooter.

Hans Nooter

Hans Nooter

Samen met Peter woon ik in mijn geboortestad Zwolle. Ik ben politicoloog en in het dagelijks leven adviseur duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen. Ik maak altijd ruimte voor sport in mijn agenda: hardlopen, Tacoyo en s ’zomers banen zwemmen in het Zwolse openluchtbad. Als Statenlid heb ik de afgelopen periode initiatieven genomen en zal ik aandacht

Meer over Hans Nooter