Bizar: nog steeds geen uitzicht op rolstoelvervoer in trein Zwolle-Leeuwarden

19 oktober 2017

Rolstoelers kunnen voorlopig nog steeds de intercity tussen Zwolle en Leeuwarden niet in. Al maanden is het Zwolse perron 7 voor rolstoelen ‘geblokkeerd’. Op vragen van de PvdA over de reden antwoordt NS aan dat het perron “niet geschikt” is voor rolstoelassistentie. NS zegt het “heel vervelend” te vinden, maar geeft geen termijn waarop het perron opnieuw toegankelijk wordt.

“Bezopen,” vindt PvdA-Statenlid Hans Nooter. Hij wil dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor het perron. “Al maanden moeten rolstoelers omreizen. Dat kost tijd, dat kost energie, dat veroorzaakt ergernis. Het is echt onacceptabel dat zo’n situatie gewoon maar voortduurt zonder dat er zelfs maar uitzicht is op een oplossing.”

Buitendienststelling
Het Zwolse perron 7 loopt enigszins schuin af en moet worden opgehoogd zodat het weer geschikt is voor rolstoelassistentie. Voor deze aanpassing is een buitendienststelling nodig, zodat de aannemer op een veilige manier het perron kan aanpassen. “Het lijkt me niet meer dan normaal dat NS en ProRail dat op korte termijn in orde maken,” zegt Nooter.

“Iedereen moet met de trein kunnen reizen van en naar Zwolle, of je nu in een rolstoel zit of niet,” zegt Sanneke Snuverink van de PvdA Zwolle. “De provincie en de gemeente Zwolle investeren tientallen miljoenen in de herontwikkeling van het station Zwolle, daar moeten alle reizigers de vruchten van plukken. Daarbij hoort dus een station dat voor iedereen toegankelijk is.”

Gedeputeerde Bert Boerman geeft op vragen van de PvdA over de situatie aan “onverminderd actief” te zijn als het gaat om het oplossen van het probleem. Boerman gaat namens de provincie Overijssel over mobiliteit. De provincie kaart het onderwerp samen met regionaal overleg orgaan voor openbaar vervoer ROCOV aan bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Update: na vragen van de PvdA maakte NS bekend perron 7 toch aan te pakken. Vanaf 5 maart 2018 kunnen rolstoelreizigers weer gebruik kunnen maken van de trein van Zwolle naar Leeuwarden.