Actieve lobby tegen korting op hoger onderwijs Overijssel

5 juli 2019

Het is 1 juli 2019. Ik ben op weg naar Hogeschool Saxion in Enschede. Vandaag presenteren vijf studenten Chemische Technologie hun afstudeerwerk. Als toegevoegd extern deskundige mag ik een bijdrage leveren aan de beoordeling.

Het wordt een inspirerende dag. De jonge studenten hebben zich de afgelopen maanden verdiept in onderwerpen uiteenlopend van kristallisatieprocessen in chocopasta tot warmteoverdracht in slurry-reactoren en van nieuwe samenstellingen van Nylon tot de opwerking van biobrandstoffen. Allemaal afstudeeropdrachten die zijn uitgevoerd bij mooie Overijsselse bedrijven.

Maar het technisch HBO-onderwijs in Overijssel staat onder druk. D66-onderwijsminister van Engelshoven overweegt onder meer om Saxion financieel te korten, ten gunste van technisch onderwijs elders in het land. De PvdA heeft hiervoor aandacht gevraagd bij Gedeputeerde Staten. Dat heeft ertoe geleid dat de provincie actief de lobby in Den Haag ondersteunt om deze mogelijke dreiging af te wenden.

Wij wensen immers van harte dat niet alleen Koen, Bo, Stijn Tim en Donny, maar nog veel meer jongeren, de kans voor uitstekend technisch onderwijs in Overijssel krijgen én benutten. Dat is goed voor henzelf, goed onze bedrijven en daarmee goed voor de toekomst van Overijssel.

PS: Allen zijn met glans geslaagd. Proficiat!