De provincie Overijssel wil toestemming geven voor de ontwikkeling van een grote mestverwerkingsinstallatie in Zenderen, in de Twentse gemeente Borne. Komend jaar worden de Overijsselse Staten gevraagd in te stemmen met een Provinciaal Inpassingsplan dat de ontwikkeling mogelijk moet maken. Hiermee schuift de provincie de bevoegdheid van de gemeente Borne terzijde. Borne gaf eerder geen toestemming voor het bouwen van de installatie. De PvdA Overijssel is niet van plan in te stemmen met dat provinciale inpassingsplan.
Tijdens een werkbezoek deed de initiatiefnemer Twence haar plan uit de doeken. De mestverwerker moet een bijdrage leveren aan een duurzame en toekomstgerichte landbouw in Twente door het afvalproduct ‘mest’ om te zetten in waardevolle producten. Het zou een oplossing zijn voor o.a. het mestoverschot en de hoeveelheid vrachtwagens die momenteel met mest naar het noorden rijden. De installatie zou met een capaciteit van 250.000 ton per jaar naar schatting een kwart van het mestoverschot in de regio kunnen verwerken. Het initiatief heeft een rijkssubsidie van 54 miljoen toegezegd gekregen. De doelstelling is om meerdere van deze installaties in Oost-Nederland te bouwen.
De PvdA vindt het verwerken van mest geen duurzame oplossing voor het mestoverschot. De omvang van het mestoverschot in de regio, volgens Twence zo’n 100.000 ton mest per jaar, geeft aan hoe verstoord de balans tussen de veehouderij en haar omgeving is. Het is zaak die balans zoveel mogelijk te herstellen, niet om de negatieve gevolgen met behulp van veel techniek en subsidie te verzachten. Zo’n aanpak stelt een langetermijnoplossing alleen maar verder uit. Problemen moeten we bij de bron aanpakken. De PvdA is van mening dat een transitie nodig is in het denken over veehouderij in Nederland. De tijd van alleen maar groter en meer is voorbij. We moeten toe naar een systeem wat meer in balans is met de omgeving en dit kan alleen door een vermindering van het aantal dieren in overbelaste gebieden.