Het voortgezet onderwijs in Twente en Hardenberg dreigt financieel flink gekort te worden. De regering stelt een nieuw bekostigingsmodel voor, waardoor scholen in dunbevolkte gebieden van Nederland fors minder geld zullen ontvangen. Sommige regio’s gaan er tot 17,5% op achteruit. Dat kan stevige consequenties hebben. Mogelijk moeten er zelfs vestigingen van scholen dicht. De PvdA wil dat Overijssel zich aansluit bij een oproep van Friesland, Drenthe, Groningen, Zeeland, Limburg en Gelderland om de gevolgen voor onevenredig getroffen regio’s te verzachten.
Het nieuwe systeem is bedoeld om de berekening van de hoeveelheid geld die een scholengemeenschap voor haar leerlingen krijgt minder ingewikkeld te maken. Maar het nieuwe model zorgt ook voor een ingrijpende herverdeling. Zo gaat er minder geld naar het vmbo. “In dunbevolkte gebieden als Twente zie je relatief veel brede scholengemeenschappen,” zegt Annemieke Wissink van de PvdA Overijssel. “Die hebben in verhouding een hoog percentage vmbo-leerlingen, en worden dus harder getroffen. Voor hen kan dit plan echt onzalig zijn.”
“Het nieuwe model moet rekening houden met de specifieke situatie van dunbevolkte gebieden,” vindt Wissink. “Niet op iedere plek past de blauwdruk van het landelijk gemiddelde. Ieder kind moet zeker kunnen zijn van gelijke kansen ongeacht of je in het westen of het oosten van Nederland woont.”
Op 3 oktober vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over het nieuwe verdeelmodel. Wissink: “De Tweede Kamer kan dit rampzalige idee van tafel vegen. Met een duidelijk signaal vanuit alle provincies die getroffen worden is dat zeker mogelijk. Daarom is het belangrijk dat ook Overijssel een duidelijk signaal afgeeft. Ik hoop dat onze gedeputeerden hier hun best voor willen doen. Onze jongeren verdienen goed onderwijs.”