Of je nu huurt of koopt, vrijstaand woont of op een flat, jouw huis moet bij je passen. Op dit moment kan niet iedereen een geschikte woning vinden, omdat die huizen er simpelweg niet zijn. Dat er meer gebouwd moet worden, daar zijn de meeste partijen het wel over eens. De vraag is: voor wie?
Wij vinden dat er in Overijssel meer betaalbare koop- en huurwoningen moeten komen voor mensen met lage en middeninkomens. Er moet met name gebouwd worden voor starters en senioren, omdat hier het tekort het grootst is. Om dat te realiseren heeft PvdA Overijssel het actieplan ‘Iedereen een fijn thuis’ opgesteld. De doelstellingen hiervan zijn: het stimuleren van de realisatie van betaalbare woningen en het tegengaan van de prijsopdrijvende speculatie op grond en woningen. Daarvoor willen wij onder andere een bouwplicht invoeren en de eis stellen dat minimaal de helft van alle nieuwbouw moet bestaan uit betaalbare huur- en koopwoningen.
Groeiende ongelijkheid
Het huidige tekort aan woningen drijft de prijzen op. Dat effect wordt nog verder versterkt door beleggers die profiteren van de overspannen huizen- en grondmarkt. Dit zorgt voor ongelijkheid. Fijn wonen op de plek die je graag wilt, waar je hart, werk en sociale leven ligt, wordt zo een luxe die alleen de rijken zich kunnen permitteren. Mensen met een smalle beurs hebben het niet voor het kiezen. Zij mogen blij zijn dat ze überhaupt een huis kunnen vinden. En dat geldt ook steeds meer voor mensen met een middeninkomen.
Dit versterkt de tweedeling in de samenleving. Als we niks doen krijg je een ruimtelijke scheiding tussen inkomensgroepen. Wie het zich kan veroorloven woont in de ‘betere’ wijken, de toplocaties vlakbij voorzieningen of in aantrekkelijke dorpen. En de steeds grotere groep die zich dat niet kan veroorloven woont op een ‘betaalbare’ locatie, in de minder aantrekkelijk wijken, omringd door mensen die zich in dezelfde situatie bevinden. Zo ontstaan achterstandswijken, met bijbehorende sociale problematiek. Dat vinden wij enorm onwenselijk. De PvdA wil dat we in Overijssel samen leven, in gemengde wijken en straten, ongeacht afkomst, leeftijd of portemonnee
De markt faalt
Het vinden van een fijn huis dat past bij jou, je gezinssituatie en je manier van leven, zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Dat is het nu niet. Er is te lang vertrouwd op de werking van de markt, maar die faalt. Dat komt omdat de markt als doel heeft om zoveel mogelijk winst te maken, niet om te bouwen voor groepen die dat het meest nodig hebben. Wij vinden dat het zorgen voor voldoende betaalbare woningen een taak is van de overheid. Het staat niet voor niets in onze grondwet: “Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.” De overheid moet daarom nu ingrijpen en regie nemen over de woningmarkt.
De schop moet in de grond
In geouwehoer kun je niet wonen. Daarom moeten we stoppen met alleen te praten, maar zorgen dat de schop zo snel mogelijk de grond in gaat. Hierin hebben gemeentes, provincie en het rijk, ieder een taak en een verantwoordelijkheid. Wij stellen hierom het actieplan ‘Iedereen een fijn thuis’ met de volgende 5 maatregelen voor:
- Invoeren van een bouwplicht
Grondeigenaren krijgen bij het recht om te bouwen ook een plicht om te bouwen. Daarin wordt opgenomen hoeveel huizen er gebouwd worden, aan welke kwaliteit deze moeten voldoen en wanneer ze uiterlijk moeten worden opgeleverd. Zo voorkomen we dat bouwgrond braak blijft liggen, omdat men wacht op stijgende grondprijzen om zo meer winst te kunnen maken.
- 50% betaalbare nieuwbouw
Minimaal de helft van de nieuwbouwwoningen in alle Overijsselse gemeentes moet betaalbaar zijn voor mensen met lage en middeninkomens. Dat wil zeggen een mix van betaalbare koop, sociale huur en betaalbare middenhuurwoningen, afgestemd op de lokale behoefte.
- Verlagen van de verhuurdersheffing
Woningbouwcoöperaties moeten lucht en ruimte krijgen om te kunnen investeren in de bouw van nieuwe sociale en middenhuurwoningen en de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Daarvoor moet de belasting voor woningbouwcoöperaties, de verhuurdersheffing, fors worden verlaagd.
- Aanpassen overdrachtsbelasting
De overdrachtsbelasting moet voor beleggers worden verhoogd naar 10% en voor starters worden afgeschaft. Zodat de kansen van starters op de woningmarkt worden vergroot en beleggers worden ontmoedigd.
- Vliegende brigade
De provincie zet een vliegende brigade op die gemeentes gaat helpen bij het versnellen van de realisatie van de woningopgave, specifiek gericht op het realiseren van betaalbare woningen in leefbare wijken. Deze brigade helpt bij het versneld aanwijzen van geschikte bouw- en verbouwlocaties en het vlottrekken van vastgelopen projecten.
Wij willen dat iedereen in Overijssel zeker kan zijn van een fijn thuis in een fijne buurt. Wij geloven dat dit kan. De markt gaat dit niet voor ons regelen, daarom moeten we dit zelf doen!