Op 11 oktober werd voor de derde keer de Regenboogvlag bij het provinciehuis gehesen. Het was ‘Coming Out dag’. Tijdens deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel, transgender of interseks (LHBTI) openlijk voor hun seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Coming-Outday vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. Het was minister van Onderwijs Ronald Plasterk die deze dag status gaf.
De provincie Overijssel is sinds 8 november 2017 – op initiatief van D66 en PvdA – een zogeheten ‘regenboogprovincie’. Dat houdt in dat de provincie zich inzet voor de sociale acceptatie van LHBTi-personen. Daartoe onderneemt Overijssel verschillende acties. Onze motie noemt onder meer inzet op een plan van aanpak met betrekking tot veiligheid, voorlichting, deelname aan landelijk regenprovincies, wegnemen van onnodige geslachtsregistraties en bespreken van resultaten. Belangrijk is ook dat met gemeenten en maatschappelijke organisaties wordt samengewerkt en dat deze worden aangemoedigd zich aan te sluiten.
Wat de PvdA betreft mag er best een schep bovenop. Zo zou elke gemeente Coming Out dag moeten steunen en daarmee een belangrijk signaal naar haar inwoners kunnen geven. Dat geldt ook voor andere maatschappelijke instellingen, bedrijven, sport, horeca en het onderwijs.
Helaas is het nog altijd zo dat mensen problemen ondervinden als zij tot de LHBTi groep horen. Het zelfmoordpercentage onder jongeren uit deze groep ligt significant hoger dan bij andere groepen. Ouderen in verzorgingshuizen bergen foto’s van hun geliefde op en gaan ook zelf terug in de kast en één op de drie werknemers vertelt op het werk niet over de persoonlijke leefsituatie.
Op 18 oktober 2018 werd tijdens het Regenboogfestival Zwolle, mede georganiseerd door de Provincie Overijssel, met diverse maatschappelijke organisaties stilgestaan bij belangrijke thema’s.
Het festival werd gehouden in het Deltion College, temidden van lessen autotechniek, houtbewerking en ICT. Gewoon midden in de school. Een mooi moment voor zichtbaarheid voor de 17.000 studenten op deze locatie. Wethouder Klaas Sloots van Zwolle sprak en Commissaris van de Koning Andries Heidema onderstreepte de rol van de provincie en zijn betrokkenheid bij het onderwerp.
Tijdens een workshop over veilige woonomgeving kwamen voorbeelden naar voren hoe LHBTi bewoners gesteund kunnen worden in geval van pesterijen. Soms gaat het echter heel erg mis en is verhuizing of evacuatie het laatste redmiddel. Ook in de sport zijn positieve voorbeelden en alertheid op een open cultuur heel belangrijk. Zo hangt bij FC Emmen de regenboogvlag iedere wedstrijd uit en droegen aanvoerders van diverse eredivisies clubs een aanvoerdersband in regenboogkleuren rond Coming Out dag. Mooie voorbeelden van allianties en solidariteit met LHBTi personen.
De PvdA staat voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s in onze regio. We streven naar een samenleving waar mensen zich tot hun volle potentieel kunnen ontwikkelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie en geslachtskenmerken. Er is veel bereikt maar ook nog veel te doen. Overijssel is er voor iedereen.