Zorgend landschap

Door Annemieke Wissink op 20 april 2018

Dinsdag was ik samen met mijn schoonvader op pad in landgoed Lonnekermeer. Na minimaal drie bordjes met ‘verboden toegang’ volledig genegeerd te hebben reed ik tussen twee waterplassen vol watervogels door naar een schuur van Landschap Overijssel. Het was er zo prachtig dat mijn schoonvader spontaan ophield met mopperen.

Ik had hem eerder die ochtend opgehaald bij mijn schoonmoeder om hem naar zijn dagbesteding te brengen. Hij had er helemaal geen zin in. Hij begreep niet waar ik hem mee naar toe wou nemen en waarom dat nodig was. Hij was vergeten hoe leuk hij het de vorige keer had gevonden. Onderweg bleef hij, ondanks mijn dappere pogingen om hem op te vrolijken, de hele weg mopperen. Tot het moment dat we het landgoed opreden. Hij keek naar buiten en werd rustig. Toen hij de bekenden van zijn groepje zag begonnen zijn ogen te glimmen. Ik kon wel gaan, hij had er zin in!

Mijn schoonvader heeft dementie. Hij is deelnemer van het project ‘zorgend landschap’ van Landschap Overijssel en CarintReggeland. In dit kader werkt hij met een groepje dementerenden in de natuur. Ze snoeien, zagen, trekken boompjes uit de grond en drinken samen koffie. Mijn schoonvader is een buitenmens. Hij leeft op van de bezigheden in de natuur en hij geniet van de gezelligheid van de groep. Later die dag kwam hij vrolijk thuis.

De afgelopen jaren heb ik me in verschillende provinciale bijeenkomsten positief uitgelaten over de sociale projecten van Landschap Overijssel. Toen wist ik nog niet dat ik ooit met mijn schoonvader bij die werkschuur zou staan. Nu zie ik zelf de positieve effecten die de natuur, de contacten en de werkzaamheden op mijn schoonvader hebben. Wat fijn dat dit bestaat!

Natuur is goed voor mensen, we worden er rustiger en gelukkiger van. Mensen met dementie kunnen dat goed gebruiken. Daarom is dit project zo waardevol juist voor deze kwetsbare groep. Laten we deze initiatieven met elkaar koesteren. Niet alleen voor mijn schoonvader, maar voor alle kwetsbare mensen die gelukkiger worden van onze natuur.

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink

Waar ben je naar op zoek?