Waarom stemwijzers zelden helpen

Door Tijs de Bree op 5 december 2018

Transparant, helder en inzichtelijk. Dat is modern. Ook de politiek moet eraan geloven. Met de verkiezingen op komst werken “we”, alle partijen die zich gaan mengen in de strijd, er dan ook hard aan om onze standpunten transparant en helder te maken. Eén van de manieren om dat in verkiezingscampagnes te doen, is het gebruiken van ‘stemhulpen’, denk aan Kieskompas of de Stemwijzer. Er zijn tal van dit soort instrumenten die, ieder voor zich, proberen te helpen bij het kiezen van de ‘beste politieke partij’.

Vorige week zat ik op een avond in een zaaltje. Samen met vertegenwoordigers van alle andere partijen die bij de komende provinciale Statenverkiezingen meedoen. Het was een bijeenkomst georganiseerd door ‘De Stemwijzer’. Zij gaan voor Overijssel een stemhulp maken. Meestal is de aanpak min of meer gelijk, zo ook nu. Ik geef een korte schets.

Als eerste stapt worden de ‘belangrijke onderwerpen’ verzameld. Je kent het wel. Plakken van geeltjes op borden. Bij elkaar vegen van soortgelijke geeltjes. En na het opbossen, clusteren en thematiseren komt de volgende stap: bepalen van de verschil punten.

Wereldvrede, werk voor iedereen en ‘gratis bier’, dat willen we allemaal, dus die sneuvelen. En dan blijven de punten over waarover we echt van mening verschillen, zoals prostitutie en kerncentrales. Oplettende lezers fronsen nu de wenkbrauwen en vragen zich af “maar daar gaat de provincie toch he-le-maal niet over?!”. Klopt. Maar de meningen verschillen daarover wel. En dus, is het relevant. Welkom in de wondere wereld van de stemhulperij.

De onderwerpen waar we het allemaal over eens zijn, raken op de achtergrond ten faveure van extremen. Zo vergroten we de verschillen door te benadrukken waar we het over oneens zijn. Tegelijk negeren we de discussie over HOE we gaan doen waarover we het wél eens zijn. Want, elk coalitieakkoord is opgebouwd uit de dingen waarover we het wel eens zijn, en echt
niet over die vaak wat exotische punten waarover we fundamenteel van mening verschillen.

Wat mij betreft bestaat de Overijsselse Stemwijzer uitsluitend uit onderwerpen waarover we het wel eens zijn; betere wegen, meer werk, gezonde leefomgeving en ga zo maar door. En het verschil? Dat moet zitten in de manier waarop we die onderwerpen aan gaan pakken (#hoedan). Alleen maar asfalt draaien of meet treinen en bussen? Miljoenen naar iconische prestige projecten of naar gewone banen?

Geheel in stijl op deze 5 december, kijk ik vol verwachting naar wat komen gaat.

Tijs de Bree

Tijs de Bree

In Deventer woont Tijs de Bree samen met zijn vrouw en drie kinderen. Van 2011 tot 2019 was hij fractievoorzitter voor de PvdA Overijssel. Sinds juni 2019 is hij namens de PvdA gedeputeerde in Overijssel. Het profiel van Tijs op de website van de provincie Overijssel.      

Meer over Tijs de Bree

Waar ben je naar op zoek?