Tureluurs

Door Annemieke Wissink op 6 juni 2018

Voor wie, net als ik, van weidevogels houdt is het een paradijs. Natuurgebied Overtoom Middelveen gelegen tussen Rijssen en Holten is een relatief nieuw natuurgebied wat, door het kwelwater wat daar omhoog komt, een goed leefgebied is voor talloze zeldzame planten en dieren. Ik was er afgelopen maandag, op uitnodiging van Herman en Wim van de lokale IVN. Daar waar de weidevogels op bijna alle plekken achteruitgaan, wemelt het hier van onder ander de tureluurs, grutto’s en kieviten. Er wordt druk gebaltst, nesten bewaakt en territoriums afgebakend. Ik had een prachtige confrontatie met twee wulpen die met veel overtuiging hun nageslacht beschermden. Ze bleven luid schreeuwend om ons hoofd cirkelen om vervolgens een eindje verder op het pad al schreeuwend en scharrelend ons weg te lokken bij hun jongen die naast het pad verstopt zaten in het hoge gras.

Een tijdje geleden werd het gebied opgeschrikt door een graafmachine die een beek begon uit te graven. Minimaal twee tureluurnesten werden vernietigd. Door adequaat optreden van lokale natuurliefhebbers kon meer schade worden voorkomen, maar er bestaat nog steeds de dreiging dat de werkzaamheden na het broedseizoen worden opgepakt. Omdat het uitgraven en opschonen van deze beek zal leiden tot verdroging, vormt het een bedreiging voor de prachtige flora en de weidevogels.

We investeren hier veel middelen in het aanleggen van een prachtig natuurgebied. Dat is erg succesvol. Er leven en broeden volop grutto’s, tureluurs, kieviten en wulpen, soorten die het in andere delen van de provincie en de rest van Nederland slecht doen. En dan is het opeens nodig om een beek te verdiepen? We hebben het college van Gedeputeerde Staten op opheldering gevraagd. Ik ben benieuwd naar de antwoorden, want dit is toch om tureluurs van te worden.

 

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink