Door Tijs de Bree op 30 oktober 2014

Stimuland leert doe-democratie aan Overijsselaars

Hoe richt ik mijn eigen straat in, en hoe organiseer ik mijn eigen zorg of energie? De overheid trekt zich terug en stimuleert burgers om zelf met initiatieven te komen om hun leefomgeving te verbeteren. Die participatiesamenleving of ‘doe-democratie’, waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving en de overheid faciliteert, is een mooi idee. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat is in zo’n samenleving de rol van een wethouder of de gemeenteraad, bij welk loket kan ik met m’n idee terecht, kortom hoe krijg ik mijn initiatief gerealiseerd?

Die vragen worden beantwoord in een driedelige cursus burgerkracht, georganiseerd door Stimuland en de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen. Het doel is om lokale initiatiefnemers met meer kans op succes op pad te sturen richting stad en provincie. De toegang is gratis.

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 30 oktober in het dorpshuis van Lierderholthuis. PvdA-Statenlid Tijs de Bree is erbij als spreker en als bewoner van het naastgelegen Laag Zuthem. “In de politiek is de participatiesamenleving nu een hip woord, maar in kleine dorpen is wat wij ‘burgerinitiatief’ noemen heel gewoon. Als iemand hier een goed idee heeft dan zet je er met z’n allen de schouders onder en hup, je regelt het,” zegt De Bree. “Maar niet overal gaat het zo vlot. En natuurlijk is lang niet alles even gemakkelijk te organiseren. Soms moeten mensen wegwijs gemaakt worden. Daar help ik graag aan mee.”

De tweede sessie is op 10 november in het Boorkshoes Bornerbroek. Daar diept Joop Hofman de burgerkracht verder uit. En op 18 november is gastspreker Sinterklaas te gast in De Belte in Nieuw Heeten. De goedheiligman praat daar mee over onder meer de slinkende subsidies.

Opgeven of meer informatie? Dat kan, via de website van Stimuland.

Tijs de Bree

Tijs de Bree

In Deventer woont Tijs de Bree samen met zijn vrouw en drie kinderen. Van 2011 tot 2019 was hij fractievoorzitter voor de PvdA Overijssel. Sinds juni 2019 is hij namens de PvdA gedeputeerde in Overijssel. Het profiel van Tijs op de website van de provincie Overijssel.      

Meer over Tijs de Bree