Station Stadshagen gaat in december 2019 open

21 december 2018

Reizigers kunnen uiterlijk vanaf december 2019 in- en uitstappen op station Zwolle Stadshagen. Dat zei gedeputeerde Bert Boerman op een persconferentie van de provincie samen met de gemeenten Zwolle en Kampen. Door een aantal aanpassingen op en rond het spoor wordt het toch mogelijk dat het Kamperlijntje stopt op Stadshagen. Het is goed dat daar nu duidelijkheid over is, want het was de hoogste tijd dat er een gezamenlijke oplossing kwam. Het blijft wel treurig dat de lijn pas twee jaar te laat op het nieuwe station stopt. Wat nog moet blijken is hoe houdbaar en betrouwbaar de dienstregeling zal zijn. Bovendien zijn we benieuwd wie de voorgestelde maatregelen moet betalen.

In december van 2017 bleek dat de bodem onder de Kamperlijn te slap is voor een snelheid van 140 km/uur. Daardoor werd een stop op station Zwolle Stadshagen onmogelijk. In de eerste helft van 2018 zijn er door ProRail verschillende oplossingen onderzocht. In het afgelopen jaar zijn de haalbaarheid, kosten en tijdsduur van de maatregelen voor het verbeteren van de stabiliteit van de bodem en het gebruik van het station besproken door de betrokken partijen: provincie, gemeenten, ProRail en spoorwegmaatschappij Keolis. Zij constateerden eerder al dat het verstevigen van de bodem om toch 140 km/uur te kunnen rijden tussen de 35 en 100 miljoen euro zou kosten.

Maatregelen

Als het Kamperlijntje niet sneller kan rijden moet ergens tijd teruggewonnen worden om toch op dezelfde dienstregeling te kunnen rijden. Daarom neemt ProRail een aantal aanvullende maatregelen. Het gaat om het optimaliseren van seinen, borden en beveiliging naar de nu structurele snelheid van 100 km/uur tussen Stadshagen en Kampen. Ook wordt de energievoorziening versterkt, zodat treinen sneller kunnen optrekken.

Ook het verlengen van het perron van station Zwolle Stadshagen is van de maatregelen. Hierdoor hebben machinisten meer speling om de trein te laten stoppen. Daarnaast is het mogelijk om de snelheid tussen de overweg Veerallee en station Zwolle Stadshagen te verhogen.