Sportakkoord legt stevige basis voor een gezonde toekomst

Door Niels van der Hoorn op 17 februari 2021

Op 12 november is het Overijsselse Sport- en beweegakkoord getekend. Met dat akkoord willen we een breed en duurzaam aanbod van sport en beweging creëren, waaraan alle inwoners van Overijssel mee kunnen doen. Naast de provincie hebben ook alle Overijsselse gemeenten en heel veel verenigingen en sportorganisaties zich aan dat doel verbonden. Zo leggen we een stevig fundament voor de gezonde en vitale toekomst voor de inwoners van Overijssel.

Voor de PvdA is een belangrijk akkoord. Sporten en bewegen dragen bij aan het fit en gezond houden van inwoners. Bovendien zorgt het zorgt voor onderlinge verbondenheid. Juist in deze tijd zien we dat bewegen belangrijker is dan ooit. Niet alleen omdat het je lichamelijk fit houdt, maar ook omdat het bijdraagt aan een goede mentale gezondheid en het je leert beter in het leven staan.

In een infosessie bespraken wij onze ambities voor het sport- en beweegakkoord en de nodige vervolgstappen. Voor ons is het belangrijk dat onder andere zwemvaardigheid een rol gaat spelen in dit akkoord. Overijssel is een waterrijke provincie en prachtige zwemwateren. Toch horen we steeds vaker dat kinderen en zelfs volwassen zichzelf niet kunnen redden in het water. Dit is schrikbarend.

We kennen het misschien wel. Vroeger moesten we eerst op zwemles voordat we zelf een sport mochten uitzoeken. Het gevolg hiervan is dat een hoop kinderen het zwembad verlaten met een A-diploma. Terwijl je pas met een C-diploma jezelf leert redden in het buitenwater. Dat is jammer want zwemmen bied je niet alleen de mogelijkheid om jezelf te redden in het water, maar het draagt ook nog bij aan je zelfvertrouwen. Weten dat jij net als anderen kunt zwemmen geeft je vertrouwen in de toekomst.

De provincie kan door middel van aansluiting op lokale sportakkoorden zwemvaardigheid stimuleren en laten zien dat hier aandacht voor nodig is. Daarom zetten wij ons in om zwemvaardigheid een plek in het sport- en beweegakkoord te geven.

Niels van der Hoorn

Niels van der Hoorn

Mijn naam is Niels van der Hoorn. Ik ben 27 jaar en woon in Zwolle. In het dagelijks leven werk ik als juridisch adviseur bij verschillende gemeenten. Vanaf jongs af aan ben ik al betrokken bij wat er speelt in de maatschappij. Zo vond ik als leerling al dat jongeren betrokken moesten worden bij het

Meer over Niels van der Hoorn