Door op 15 oktober 2013

Sneller met de trein naar de randstad!

Al lange tijd dringen de PvdA-fracties in Noordoost Nederland en ook in de Tweede Kamer aan op snellere treinen op trajecten die daarvoor geschikt zijn. Tot nu toe hield de NS die wens af en mede daarom rijden onze treinen al 40 jaar maximaal 140 km per uur.

Nu lijkt er eindelijk een doorbraak te hebben plaatsgevonden in het denken van de NS. In een brief gedateerd op 26 september geeft de NS in de richting van de staatssecretaris Mansveld aan dat o.a. op het traject Den Haag-Schipho l -Lelystad – Zwolle – Groningen een intercity met 200 km per uur gaat rijden.

Dat is goed nieuws voor de regio: het betekent dat er een forse reistijdwinst geboekt kan gaan worden. Ook voor de route Twente – Randstad via Zwolle is het positief. Als het stuk Wierden – Zwolle eenmaal geëlektrificeerd is en de overstaptijd in Zwolle optimaal wordt dan kan station Amsterdam Schiphol sneller bereikt worden dan via Deventer – Amersfoort. En dat is een interessant perspectief waar wij als PvdA al jaren op wijzen. Een kwartier reistijdwinst op iets meer dan 2 uur reistijd is een forse verbetering.

Natuurlijk moet er nog wel hier en daar een knelpunt opgelost worden maar dat zal nu ook wel prioriteit gaan krijgen. Wij hopen dat de NS de nieuwe intercity’s snel aan gaat schaffen. En wie weet, als de Fyra-treinen toch afgenomen moeten worden omdat ze aan de geformuleerde technische specificaties voldoen?

Dan kunnen die mooi deze route gaan rijden!