Samenwerken om zwemvaardigheid te verbeteren

Door Niels van der Hoorn op 29 oktober 2021

Toen ik jong was moest ik van mijn ouders op zwemles voordat ik zelf een sport mocht kiezen. Daar was ik achteraf blij mee. Uiteindelijk ben ik door gegaan tot reddingszwemmen. Zwemmen roept bij mij fijne herinneringen op. Veel mensen zullen de uitnodiging van het kinderfeestje kennen: “neem je zwemspullen mee”. Gezellig met z’n allen naar het zwembad. Het is fijn om in het water in beweging te zijn. Nu in het dagelijks leven zwem ik nog regelmatig baantjes na een lange werkdag.

Maar wat als je niet kunt zwemmen? Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om te kunnen zwemmen. Als ik op mij heen kijk zie ik steeds vaker mensen die moeite hebben met zwemmen.  Dat doet wat met je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Dan komt die uitnodiging van een schoolvriendje heel anders aan.

We horen op warme zomerdagen helaas ook steeds vaker dat er zelfs mensen zijn die in problemen komen doordat ze nooit hebben kunnen werken aan hun zwemvaardigheid. Want je leert pas in het buitenwater zwemmen bij je C-diploma.

Ik had mij al lang voorgenomen dat ik hier iets aan wilde doen. In ons verkiezingsprogramma staat dan ook dat we het belangrijk vinden dat alle kinderen leren zwemmen, bijvoorbeeld via zwemles op school. Want zwemvaardigheid betekent niet alleen jezelf redden in het water, het geeft je ook zelfvertrouwen om jezelf te ontwikkelen en mee te kunnen doen.

Na twee jaar hard werken heeft zwemvaardigheid nu een mooie en belangrijke plek gekregen in het Overijsselse Sport- en Beweegakkoord. De provincie gaat samen met zwemaanbieders, de KNZB en zwembaden werken aan het verbeteren van zwemvaardigheid.

Wij zijn erg blij met dit resultaat! Want Overijssel is een waterrijke provincie waarin iedereen zichzelf moet kunnen redden–in het water en daarbuiten.

 

Niels van der Hoorn

Niels van der Hoorn

Mijn naam is Niels van der Hoorn. Ik ben 27 jaar en woon in Zwolle. In het dagelijks leven werk ik als juridisch adviseur bij verschillende gemeenten. Vanaf jongs af aan ben ik al betrokken bij wat er speelt in de maatschappij. Zo vond ik als leerling al dat jongeren betrokken moesten worden bij het

Meer over Niels van der Hoorn