Samen over links het nieuwe jaar in!

29 december 2017

We sluiten het jaar 2017, een jaar waarin wij over rechts ingehaald leken te worden. Linkse partijen in Nederland, in heel Noord-Europa, leken niet in staat de harten van de kiezers te winnen. Rechtse partijen wisten mensen voldoende bang te maken met prietpraat, leugens en bedrog, en daarna weer hard genoeg ‘sorry’ te roepen om hun onrust aan te wakkeren. Die onrust is hartstikke terecht. Maar totaal fout is dat rechts pleit voor een gesloten samenleving. Moreel fout, want wij zijn wat we geworden zijn door eeuwenlange handel en uitwisseling met andere volkeren, vaak ook door grove uitbuiting. Economisch hartstikke fout: we zijn volkomen afhankelijk van rijke buurlanden. Maar het ergste zijn de leugens en bedrog.

Slecht werkgeverschap
Wat we uit internationale cijfers allang wisten toont ook ons eigen Sociaal Cultureel Planbureau weer aan: de tegenstellingen tussen rijk en arm worden steeds groter en Nederlanders willen helemaal geen gesloten samenleving. De zorg over criminaliteit is afgenomen. En minder Nederlanders wijzen met een beschuldigende vinger naar buitenlanders als ’t hen slecht gaat. Terecht. Want natuurlijk is het schandalig als je je baan verliest omdat een slecht betaalde Poolse chauffeur voordringt. Maar dat is slecht werkgeverschap, dat moeten we de betrokken ‘witte’ Nederlandse werkgevers verwijten. En het is schandalig dat wij flexland nummer één zijn in Europa. Gelukkig komen de acties van de vakbonden hiertegen samen met de PvdA goed op gang. Iedereen die voor Nederlandse werkgevers werkt, verdient een eerlijk loon en goede pensioenvoorziening.

Maar goed, terug naar de kloof tussen arm en rijk: volgens het SCP is er vooral sprake van een nieuwe tweedeling: wie kan nog mee doen, wie niet meer? Een vraag die snel in urgentie toeneemt, als we weten dat het aantal 50-plussers groeit.

Het doet mij als links mens dan ook erg goed om te zien dat de rechtse verhalen aan alle kanten als zeepbellen uiteenspatten. Democratisch is het ook fijn om te zien dat niet langer alleen de PVV op rechts zit, maar dat inmiddels vijf partijen tegenover elkaar staan. Binnen die partijen zijn er de VVD en het CDA, waar gelukkig sociaal bewogen mensen opstaan. Die zich tegen hun naar rechts populistische partijleiders keren.

Het kan beter!
Het kan in 2018 alleen maar beter worden, het moet beter! De economie trekt aan (gejuich alom), maar er is veel te doen. Niet alleen omdat grote groepen mensen aan de kant staan, maar ook omdat dit kabinet en sommige gemeentebesturen keuzes maken die wij asociaal vinden. Gemeenten zoals Enschede waar CDA en D66 tegen alle argumenten in geld dat het Rijk beschikbaar stelde voor arme kinderen aan andere doelen besteden. De aanstaande korting op huursubsidies, de bezuinigingen op sociale werkplaatsen. Het inkoopbeleid door gemeenten van jeugdzorg die totaal doorgeslagen is. Harde werkers in het sociale domein die al meer dan 5 jaar op de nullijn staan, die met grote frustratie moeten zien hoe de bezuinigingen in de zorg, de ouderenzorg en jeugdzorg, en in de veiligheid op straat alleen maar tot langere wachtlijsten en zwaardere problemen hebben geleid.

In het nieuwe jaar zal het voor steeds meer mensen duidelijk worden dat ‘rechts’ hen in de steek laat. Bij de verkiezingen voor de gemeenteraden staan ook in Overijssel veel enthousiaste linkse mensen klaar, jong en oud. Zij zullen als vanouds praten, luisteren, samen naar antwoorden zoeken om mensen die onzeker zijn over hun woning, werk en welzijn weer houvast te bieden.

Samen over links het nieuwe jaar in!