Door Anneke Beukers op 11 maart 2014

Rond de Regge met vier afdelingen en de provincie

De zon stond weer hoog aan de hemel toen vier lokale PvdA-afdelingen elkaar afgelopen zondagochtend ontmoetten bij de stuw van Archem. Op deze plek aan de rivier de Regge komen de gemeentes Ommen, Hellendoorn, Twenterand en Hardenberg bij elkaar. Vanaf het ontmoetingspunt neemt Hans Dijkstra van Landschap Overijssel een groep van ongeveer 40 wandelaars mee op een ongeveer een uur durende wandeling door het Reggedal.

De ontmoeting is georganiseerd door Anneke Beukers, Statenlid en lijstduwer voor de PvdA in Twenterand. Ze benadrukt dat de natuur zich niet houdt aan gemeentegrenzen. Juist daarom is het van belang dat gemeenten zich samen met de provincie en het waterschap inzetten voor het behoud van Overijsselse landschappen zoals het gebied langs de Regge.

Tijdens de wandeling zet Dijkstra de geschiedenis van het gebied uiteen. Tot halverwege de 19e eeuw was de Regge nog vrijwel ongeschonden. Na 1894 werd de rivier gekanaliseerd, maar tegenwoordig wordt juist getracht om waar mogelijk het natuurlijke verloop van de Regge ter herstellen.

Door het laten ontstaan van bossages, poelen, hoge en lage gedeeltes in het landschap rond de rivier probeert het Landschap Overijssel een levendig en afwisselend natuurgebied te verwezenlijken. Dijkstra vertelt enthousiast over de boomkikkers in het gebied, over de ottersporen die hij heeft aangetroffen en de oeverzwaluw die na 50 jaar afwezigheid weer is teruggekeerd naar het gebied. Ook legt hij uit dat het soms lastig is om de belangen van boeren en natuur te verenigen, maar: “gelukkig is het tegenwoordig niet alleen meer tegen elkaar, maar juist veel meer samen met elkaar. Vooral jonge boeren zien de meerwaarde van een gebalanceerd ecosysteem.”

Voor de wandelaars is die meerwaarde vandaag wel duidelijk. En we zijn gelukkig niet de enigen: met regelmaat moet de groep uitwijken voor fietsers, en het mag dan nog vroeg in maart zijn maar tijdens de terugtocht naar de stuw komt ons op de Regge al een eerste kano tegemoet. De Regge is een prachtig stukje Overijssel dat ook de komende jaren de aandacht verdient van niet alleen de recreanten die hier van de natuur komen genieten, maar ook zeker van de politiek.

Anneke Beukers

Anneke Beukers

Mijn naam is Anneke Beukers. In de jaren tachtig van de vorige eeuw lid geworden van de PvdA. Eerst actief in de afdeling Vriezenveen, daarna in Twenterand en daar kun je me nog steeds vinden. In 2011 trad ik toe tot de Staten van Overijssel en met heel veel plezier heb ik deze eervolle opdracht

Meer over Anneke Beukers