Door op 29 september 2014

PvdA zet druk op Twente Board: banenplan eind oktober op tafel

Het is stil rond de Twente Board. Té stil, vindt de PvdA-statenfractie. De Economic Development Board Twente (zoals die voluit wordt genoemd) is begin juli voortvarend van start gegaan met het uitwerken van concrete verbeteracties voor de werkgelegenheid in deze regio. Centraal staat het maken van een megabanenplan, gericht op lager- en middelbaar geschoolden en op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (zoals bijstandsgerechtigden). In een Statenbreed aangenomen motie van PvdA/CDA kreeg Gedeputeerde Staten en met name Theo Rietkerk, die namens de provincie deelnemer is van de Twente Board, de opdracht om alles uit de kast te halen voor een plan dat vooral de urgente werkloosheid in Enschede en Almelo moet bestrijden.

In de Statencommissie van 24 september meldde Rietkerk dat er eigenlijk niets te melden viel over de vorderingen van de Twente Board. Natuurlijk zit er een zomer tussen, maar dat er kennelijk nog geen plan in zicht is, vindt de PvdA onacceptabel. Is de urgentie van de werkloosheid in Twente wel voldoende doorgedrongen tot de Twente Board? Is de organisatie wel op orde? Wij hebben sterk aangedrongen op meer actie, meer peper. De PvdA eist dat er eind oktober een plan op tafel ligt van Provinciale Staten. Dat is vlak voor de behandeling van de zogenaamde kerntakenbegroting 2015. Dat moment moeten we aangrijpen om de uitvoering van zo’n banenplan inhoudelijk en financieel mede mogelijk te maken. We mogen geen tijd verliezen.

De PvdA kreeg bijval van alle Statenfracties. Gedeputeerde Rietkerk zei zich gesteund te voelen om “kracht bij te zetten” in de Twente Board die op 6 oktober weer vergadert. Een banenplan voor Twente , in combinatie met een groei –en investeringsprogramma, is de beste basis om werkzoekenden weer aan een baan te helpen. De provincie zal zijn verantwoordelijkheid op dat punt nemen, ook in financiële zin. Dan hebben we het zeker over meer dan die schamele 1 miljoen die het CDA beschikbaar wilde stellen aan de gemeente Enschede als steun voor een ruimer arbeidsmarktbeleid. Dat plannetje werd overigens terecht door de andere Statenfracties afgeserveerd als een goedkope verkiezingsstunt. De PvdA maakt zich hard voor een serieus plan dat positievere effecten zal hebben op de werkgelegenheid in Twente. We houden de politieke druk op de ketel van de provincie, andere overheden, bedrijfsleven en onderwijs.

Waar ben je naar op zoek?