PvdA wil haast maken van bouw nieuwe woonwijken

Door Annemieke Wissink op 25 februari 2022

De provincie Overijssel moet snel op zoek naar locaties om nieuwe woonwijken te bouwen. Dat vindt de Statenfractie van de PvdA. Om de wooncrisis op te lossen is bouwen binnen bestaande bebouwing niet voldoende, denkt fractievoorzitter Annemieke Wissink. Daarom moet de provincie haast maken van de zoektocht naar locaties voor nieuwe woonwijken. Samen met gemeentes.

100.000 nieuwe huizen

“De woningnood is ongekend hoog” zegt Wissink. “De huizenprijzen blijven maar stijgen, en het is voor steeds meer mensen onmogelijk om een fijn betaalbaar huis te vinden. Als provincie willen we daar wat aan doen. We hebben als doel dat er in 2030 100.000 woningen bijgebouwd moeten zijn in Overijssel. 60.000 moeten er komen in Twente, en 40.000 in West Overijssel[i]. Met die aantallen zetten we zoden aan de dijk, maar wij denken dat we het niet gaan redden zonder nieuwe wijken.”

Nieuwe woonwijken

Volgens de PvdA moet het niet ingewikkeld zijn om plekken te vinden waar die wijken gebouwd moeten worden. “Veel denk- en planwerk is in het verleden al gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de plannen voor een wijk Vechtpoort in Zwolle, daarvoor is het voorwerk al gedaan. Het is een bereikbare locatie in een mooie omgeving. Zo hebben de meeste grote steden in Overijssel al wel locaties op het oog. Het is nu zaak om daar werk van te maken zodat de schep zo snel mogelijk de grond in kan.”

Leefbare wijken

Wat de PvdA betreft moet er snel gebouwd gaan worden, maar toch stelt de partij wel voorwaarden aan de nieuwe woonwijken. “We willen wél dat het leefbare wijken worden,” zegt Wissink. “Dus met fatsoenlijke voorzieningen en bijvoorbeeld een goede aansluiting op openbaar vervoer. We gaan geen blokkendozen bouwen op een lege vlakte.”

In schriftelijke vragen aan de provincie vraagt de Statenfractie van de sociaaldemocraten of Overijssel op koers ligt om het aantal nieuwe woningen te halen, of de provincie al gesprekken voert met gemeentes over ‘grote uitbreidingslocaties’, en wat gedaan kan worden op de bouwplannen nog verder te versnellen.

[i] Zie de regionale woonagenda’s Twente en West Overijssel.

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink