Door Annemieke Wissink op 27 juni 2017

PvdA roept op tot bouwstop geitenstallen om gezondheidsrisico’s

De PvdA Overijssel wil dat de provincie het onmogelijk maakt om geitenstallen te bouwen of uit te breiden. De stop zou moeten duren tot er meer bekend is over de gezondheidsrisico’s die de stallen met zich meebrengen. Aanleiding zijn de conclusies uit ‘veehouderij en gezondheid omwonenden (aanvullende studies)’ die mede namens de minister van VWS door de staatssecretaris van EZ zijn aangeboden aan de Tweede Kamer. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen rondom geitenhouderijen een grotere kans hebben op onder meer longontsteking.

“De overheid houdt te weinig rekening met het voorkomen van gezondheidsproblemen door de veehouderij,” zegt PvdA-Statenlid Annemieke Wissink. “Dat vind ik niet, dat is een conclusie van het rapport ‘volksgezondheid en veehouderij: alles op een rij’ dat eerder dit jaar uitkwam. De provincie vond dat destijds geen reden voor zorgen. Nu ligt er opnieuw een rapport waaruit blijkt dat mensen die in de buurt van veebedrijven wonen gezondheidsrisico’s lopen. Het is tijd dat Overijssel deze signalen serieus neemt en actie onderneemt.”

Om erachter te komen wát er precies voor zorgt dat mensen vaker ziek zijn in de buurt van geitenstallen is meer onderzoek nodig. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken roept provincies op om tot die resultaten er zijn geen onnodige vergunningen af te geven voor het bouwen van geitenstallen. Wissink sluit zich daarbij aan. “Economische belangen mogen het niet winnen van de volksgezondheid. We moeten als provincie de klachten van omwonenden serieus te nemen, duidelijke regels stellen en zorgen voor een schone leefomgeving voor dier én mens.”

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink