PvdA Overijssel vraagt opheldering over ontoegankelijke bussen Keolis

Door Hans Nooter op 9 november 2022

De PvdA vraagt opheldering van de provincie over de ‘pechbussen’ van Keolis die mindervaliden bij hun halte laten staan. Door een probleem met de uitschuifbare treeplanken kunnen rolstoelers in de omgeving van Zwolle al wekenlang de bus niet in. Onacceptabel, vindt PvdA-Statenlid Hans Nooter. “Reizigers aan de kant laten staan is nooit aanvaardbaar, maar des te erger als het gaat om een groep die in grote mate afhankelijk is van goed ov.”

Herstelmaatregelen

In de Statenvergadering van woensdag 8 november vraagt Nooter aan Gedeputeerde Boerman (Mobiliteit) om snel duidelijkheid te geven over herstelmaatregelen. “Dit is de zoveelste keer dat de bussen van Keolis niet doen wat ze moeten,” zegt Nooter. Eerder hadden bussen van bouwer BYD problemen met onder meer kierende deuren, accu’s, stuurkolommen en de verwarming.

Keolis zegt met taxi’s alternatief vervoer aan te bieden, maar ook dat gaat vaak mis. Er komt geen taxi of rolstoelers moeten die zelf betalen, met extra kosten tot gevolg. Nooter: “Keolis en BYD falen stelselmatig om fatsoenlijk ov te leveren en de reiziger is telkens weer de dupe. Het moet afgelopen zijn met deze blunderparade. De toekomst van ons busvervoer staat op het spel.”

Overdracht

In de komende maand moet Keolis haar bussen zonder gebreken overdragen aan vervoerder EBS, dat de vervoerconcessie overneemt. “We zijn benieuwd of we dan eindelijk van de lange reeks problemen verlost zijn,” zegt Nooter. “Maar zeker zijn we daar absoluut nog niet van. Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) sloot afgelopen maandag nog een bestuursakkoord waarin nog een keer herhaald wordt dat ook mensen met een beperking met het openbaar vervoer moeten kunnen reizen. Het blijkt maar weer dat dit nog steeds hard nodig is.”

UPDATE: In de Statenvergadering van 9 november heeft Gedeputeerde Boerman toegezegd dat volgende week de bussen weer toegankelijk zijn voor rolstoelers. We zullen hem en natuurlijk Keolis daaraan houden.

Hans Nooter

Hans Nooter

Samen met Peter woon ik in mijn geboortestad Zwolle. Ik ben politicoloog en in het dagelijks leven adviseur duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen. Ik maak altijd ruimte voor sport in mijn agenda: hardlopen, Tacoyo en s ’zomers banen zwemmen in het Zwolse openluchtbad. Als Statenlid heb ik de afgelopen periode initiatieven genomen en zal ik aandacht

Meer over Hans Nooter