PvdA en GroenLinks: provincie moet meer doen om bestrijdingsmiddelen in water te voorkomen

Door Peter Hermans op 8 maart 2023

De provincie Overijssel kan en moet meer doen om ervoor te zorgen dat bestrijdingsmiddelen niet in het water terecht komen. Dat schrijven GroenLinks en de PvdA Overijssel. In een gezamenlijke verklaring uiten de twee partijen hun zorgen over het langzame tempo waarmee de Overijsselse waterkwaliteit verbetert.

“Schoon water is enorm belangrijk voor onze provincie,” zeggen lijsttrekker Lucas Brinkhuis van GroenLinks Overijssel en Peter Hermans, de nummer twee op de lijst voor de PvdA. “Water voedt onze natuur en onze landbouw. Onze beken en rivieren zijn bepalend voor ons landschap en belangrijk voor recreatie en toerisme. En natuurlijk maken we uit grondwater ons drinkwater.

De vraag naar zoetwater neemt de laatste jaren een vlucht. De vraag is soms hoger dan het aanbod. Als we niet uitkijken ligt waterschaarste op de loer. Dat maakt het extra belangrijk dat we ervoor zorgen dat ons water zo schoon mogelijk is en blijft.”

Vervuiling

En dat is nu niet zo, vinden de twee partijen. “Op veel plekken worden in het Overijsselse oppervlaktewater en grondwater nog steeds te veel bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Het zijn er wel minder dan het geweest is, maar de afname gaat niet snel genoeg. Nederland heeft met de EU afspraken gemaakt over de waterkwaliteit. Als we in 2027 aan de normen willen voldoen – en wij willen dat – dan moeten we echt snel een tandje bijzetten. Zodat we écht voortgang boeken met de waterkwaliteit en we in 2027 écht kunnen genieten van schoon water.”

Peter Hermans

Peter Hermans

Eerlijk Sociaal Overijssel, zo heet ons verkiezingsprogramma. Dit programma, de naam én de inhoud, zijn mij uit het hart gegrepen. Als volksvertegenwoordiger wil ik zorgen voor een duurzaam goede thuisbasis voor alle Overijsselaars. Dit betekent goed werk, goede woningen en een goede leefomgeving, waarbij de lasten eerlijk worden verdeeld. Niet voor niets heb ik in

Meer over Peter Hermans