Provincie en vijftien gemeenten: “stel opening Lelystad Airport uit tot na herziening luchtruim”

15 februari 2019

De provincie Overijssel en vijftien gemeenten willen dat de opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld. Eerst moet de indeling van het Nederlandse luchtruim worden herzien, zodat er hoger kan worden gevlogen. Zo moet de overlast voor inwoners zoveel mogelijk beperkt worden. De zestien overheden hebben een gezamenlijke zienswijze over Lelystad Airport ingediend bij minister Van Nieuwenhuizen.

De PvdA is blij met de opstelling van provincie en gemeenten. “Dit is precies het standpunt van de PvdA én van provinciale staten,” zegt Statenlid Hans Nooter. “We moeten er alles aan te doen om herrie en overlast te voorkomen. Samen staan we sterk.”

De overheden dringen aan op een nieuwe luchtvaartnota. Dat wil de PvdA ook. Volgens ons moet in zo’n nota een reële inschatting worden gemaakt van de milieuschade en overlast die vliegen op Lelystad veroorzaakt. Bovendien moet erin worden vastgelegd dat niet gevlogen wordt op Lelystad Airport totdat het luchtruim heringedeeld is. “Ook niet in combinatie met of het tijdelijk verschuiven van laagvliegroutes naar andere gebieden,” zegt Nooter.

De indieners van de zienswijze zijn de gemeenten Deventer, Dalfsen, Hardenberg, Hellendoorn, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland en Zwolle en de provincie Overijssel.