Overijssel steunt culturele en maatschappelijke instellingen in crisistijd

Door Annemieke Wissink op 15 september 2020

De coronacrisis raakt alle mensen, organisaties en bedrijven in onze samenleving. De media staan bol van berichten over de krimpende economie, bedrijven die het moeilijk hebben en werknemers die hun baan verliezen. Maar de impact van corona gaat verder dan alleen de economie; onze cultuur zelf wordt getroffen.

Culturele en maatschappelijke organisaties worden zwaar getroffen. Optredens kunnen niet doorgaan of maar voor een zeer beperkt publiek. Wijkcentra staan leeg vanwege gebrek aan activiteiten. Kinderboerderijen en zwembaden zijn, na een lange sluiting, weer open, maar kunnen minder organiseren en minder gasten ontvangen. Ons culturele, sociale en maatschappelijke leven staat op z’n kop.

Deze crisis raakt zo precies de plekken waar we andere mensen ontmoeten. Waar we elkaar vooruithelpen. Waar we nieuwe dingen leren, geïnspireerd raken, en plezier beleven. Het zijn de dingen die ons samenbrengen, die ons verbinden, het cement in onze samenleving. Juist daarom vindt de PvdA het belangrijk om niet alleen hulp te bieden aan bedrijven, maar juist ook aan kleine theaters, wijkcentra, voedselbanken, filmhuizen en sportclubs. Zulke instellingen hebben een enorm belangrijke maatschappelijke functie, die in deze crisis nog belangrijker is maar juist onder druk staat. Zij hebben het niet makkelijk. Er zijn grote en kleine aanpassingen nodig. En door afname van het aantal bezoekers staan hun begrotingen op springen.

Vlak voor de zomervakantie heeft de provincie vijftien miljoen euro gereserveerd om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Wij vinden het belangrijk dat dit geld landt waar de samenleving dit het meeste nodig heeft. Dat we goed kijken waar de nood het hoogst is; niet alleen bij bedrijven, maar juist ook bij culturele en maatschappelijke instellingen.

De PvdA voelt de verantwoordelijkheid om hen bij te staan in deze crisis. Wij weten dat deze organisaties een enorme toegevoegde waarde hebben voor onze samenleving. Gelukkig staan we in die opvatting niet alleen. Ons voorstel om ook deze organisaties mee te laten profiteren van het Overijsselse coronafonds kon rekenen op ruime steun van de Staten. En ook de net aangekondigde subsidieregeling voor wijkcentra is een mooie voorbeeld van onze Overijsselse aandacht voor deze waardevolle organisaties.

De coronacrisis is voorlopig nog niet voorbij. Maar als we samen sterk staan dan komen we er doorheen.

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink