Overijssel zet tien miljoen in voor versterking natuur

Door Sander Slots op 23 april 2020

Overijssel investeert de komende jaren bijna tien miljoen euro in het verbeteren van de relatie tussen mens en natuur. Dat hebben Provinciale Staten gisteren besloten door het investeringsvoorstel ‘Impuls voor Natuur’ aan te nemen. Ik ben daar erg blij mee, want de natuur heeft ons als samenleving veel te bieden.

Groene schoolpleinen

De tien miljoen worden geïnvesteerd in een flink aantal verschillende onderwerpen. Ik pak er een paar uit. Ik ben zelf erg blij dat we doorgaan met het vergroenen van schoolpleinen, met daarbij extra aandacht voor sociaal zwakkere en sterk versteende buurten. Daar hebben we ons PvdA altijd hard gemaakt. Het stond in ons verkiezingsprogramma en we zijn blij dat de provincie hier nu voortvarend mee aan de slag gaat.

Gezondheid

Ook de aandacht voor natuur en gezondheid is het noemen waard. Natuur en groen zijn van groot belang voor het geestelijk en lichamelijk welbevinden. Bijvoorbeeld voor kinderen. Kinderen die regelmatig in het groen spelen zijn gezonder, slimmer en socialer. Kinderen die vaker buitenspelen hebben een betere motoriek, beter leervermogen, meer empathie en minder kans op overgewicht, ADHD, angst en depressie. En in een tijd waarin kinderen steeds minder buiten (kunnen) spelen is het dus belangrijk om te investeren om mensen en natuur te verbinden. Maar ook voor ouderen en zieken is groen en natuur in de nabije omgeving erg belangrijk.

Vrijwilligers

En natuurlijk ben ik ook blij met de aandacht voor vrijwilligers en lokale initiatieven. In Overijssel zijn veel inwoners en organisaties bezig met natuur, groen en landschap. Duizenden vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor ons landschap. Ze herstellen houtwallen, poelen en boomgaarden, beschermen weidevogels, ze verzorgen cursussen voor basisscholieren en het zijn de gidsen voor toeristische wandelingen. Daar is een stukje ondersteuning voor nodig, en daar steken we graag geld in.

Dat is natuurlijk niet het enige. Met de tien miljoen gaan we nog veel meer goede dingen doen. We gaan de biodiversiteit versterken, werken aan een natuurinclusieve economie, bouw en infrastructuur en we steken drie miljoen in landschapsbeheer. Al met al een stap in de goede richting, waardoor we onze Overijsselse natuur bereikbaarder maken voor alle inwoners van onze provincie.

Sander Slots

Sander Slots

Mijn naam is Sander Slots. Ik woon in Deurningen en ga namens de PvdA aan de slag voor Overijssel. Met onze ambities op het gebied van wonen, werk en mobiliteit zorgen we voor een stabiele basis voor alle inwoners van onze provincie om iets van het leven te maken. Beroeps- en studiematig ben ik veel

Meer over Sander Slots