In Overijssel schakelen we over van het gebruik van fossiele brandstoffen, naar energiebronnen die minder of niet schadelijk zijn voor het milieu.
Een transitie naar nieuwe, schonere energie, op basis van het Klimaatakkoord van Parijs. Het klimaatakkoord heeft het over twee doelstellingen, namelijk 2030 (49% minder CO2 uitstoot t.o.v. 1995), en 2050 (klimaatneutraal). Als PvdA willen wij deze doelstellingen halen voor een duurzaam en klimaatneutraal Overijssel.
De opwek van schone elektriciteit doen we in de periode tot 2030 met zonnepanelen en windturbines. En dat is op dit schaalniveau nieuw.
De opwekking van energie gebeurt tot op heden vaak in grote energiecentrales. Deze energiecentrales worden veelal door kolen, aardgas en kernenergie aangedreven.
Deze grote energiecentrales staan op enkele plekken in Nederland zoals in de Eemshaven (steenkool-/ aardgascentrale) in Groningen en in Borssele (kerncentrale) in Zeeland.
Wat nu nieuw is, is dat de energieopwekking van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie wordt omgezet. Dit houdt in: fors minder grote fossiele energiecentrales en meer zonnepanelen en windturbines verspreid over Nederland. Van centrale opwekking naar decentrale opwekking.
Voor Overijssel betekent dit dat wij geen grote energiecentrale, maar meerdere grote windturbines en zonneparken verspreid in Overijssel zullen gaan zien. Om te voorkomen dat initiatiefnemers van windturbines deze overal kunnen plaatsen, hebben wij de instructieregels voor windenergie vastgesteld. Dit betekent dat de windturbines komen op plekken waar zij het beste passen en zo min mogelijk overlast geven.
Hiervoor hebben wij in de Provinciale Staten het besluit genomen om 4 voorkeursgebieden aan te wijzen waarin windturbines het meest geschikt zijn om te plaatsen. Buiten de voorkeursgebieden staan wij alleen clustering van minimaal 4 windmolens toe. Dit om verrommeling in het landschap tegen te gaan.
Om in Overijssel de doelstelling van 2030 te halen is er maximum gesteld van 2,3TWh aan windenergie per jaar. Dat zijn ca. 80 windmolens met een tiphoogte van 280 meter.
Op dit moment wordt door Gedeputeerde Staten uitvoering gegeven om deze doelen te halen. Initiatiefnemers kunnen plannen indienen. Gedeputeerde Staten toetsen deze plannen aan wet- en regelgeving. Pas na een instemming van Gedeputeerde Staten kunnen initiatiefnemers tot uitvoering overgaan. De huidige verwachting is dat omstreeks 2030 de plannen gerealiseerd zijn.
De doelstelling van 2030 uit het klimaatakkoord van Parijs is nog een tussenstap. De provincie Overijssel is nu aan het verkennen hoe wij de doelen van 2050 (klimaatneutraal) kunnen halen. Hiervoor is een mix van duurzame energieopwekking nodig. Dit is mogelijk met uitbreiding: meer windturbines, meer zonneparken, toepassen van warmtenetten (zoals door Twence Hengelo), inzet van (groen) waterstof gas, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en zelfs inzet van kernenergie (inzet van kleine reactoren) wordt niet uitgesloten.
Hierin maken wij heldere afwegingen en duidelijke keuzes om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Wordt vervolgd!
Stienus Melis
Woordvoerder Energie en Milieu