Overijssel in verzet tegen opslag kernafval in Duitse zoutkoepels

Door Peter Hermans op 4 maart 2021

Overijssel gaat in verzet tegen de opslag van radioactief afval in Duitse zoutkoepels langs de provinciegrens. Provinciale Staten stemden gisteren in met een PvdA-voorstel om de Duitse regering op te roepen af te zien van de plannen voor opslag. Bovendien gaat de provincie de procedurele en bestuurlijke verzetsmogelijkheden onderzoeken.

De Duitse regering laat momenteel onderzoek doen in welke zoutkoepels kernafval het best opgeslagen kan worden. Daarbij zijn verschillende koepels in beeld langs de provinciegrenzen van Groningen, Drenthe en Overijssel.

Verzet

Aan de Nederlandse kant van de grens groeit het verzet tegen de Duitse plannen. Een petitie tegen de kernafvalopslag is al bijna 2.000 keer getekend. Terecht, vindt PvdA-Statenlid Peter Hermans. “We moeten zuinig omgaan met onze ondergrond, zodat ook de generaties na ons kunnen genieten van een mooie en veilige wereld. Daar past niet bij dat we radioactieve rommel in de grond proppen om er maar vanaf te zijn. Als er wat gebeurt, kun je er niet bij. De gevolgen zijn simpelweg niet te overzien.”

In de jaren ‘60 tot ‘90 van de vorige eeuw zijn in Asse (Nedersaksen) en Morsleben (Saksen-Anhalt) tonnen radioactief afval opgeslagen in zoutmijnen met zoutkoepels die nu voor grote problemen zorgen. Zo zijn er lekkages en komen er radioactieve stoffen vrij in de grond.

Motie vreemd – Geen opslag radioactief afval in Duitse zoutkoepels (PvdA e_a_)

Peter Hermans

Peter Hermans

Eerlijk Sociaal Overijssel, zo heet ons verkiezingsprogramma. Dit programma, de naam én de inhoud, zijn mij uit het hart gegrepen. Als volksvertegenwoordiger wil ik zorgen voor een duurzaam goede thuisbasis voor alle Overijsselaars. Dit betekent goed werk, goede woningen en een goede leefomgeving, waarbij de lasten eerlijk worden verdeeld. Niet voor niets heb ik in

Meer over Peter Hermans