“Ik heb niet zoveel met politiek”

Door Tijs de Bree op 20 oktober 2017

“Ik heb niet zoveel met politiek.” Een reactie die ik soms krijg als ik vertel over mijn dubbelleven als politicus. Naast een bestaan als ‘normaal mens’, huisje boompje beestje, ben ik ondernemer en ik voeg daar dan meestal aan toe dat ik “iets in de politiek doe”. Beetje afhankelijk van de situatie leg ik uit voor welke partij en waarom ik denk dat het handig is dat een bestuurslaag zoals de provincie er is. Een doodenkele keer tref je een lotgenoot. Dan kun je uren praten over De Politiek.

Zo nu en dan reageert de ander met “ik heb niet zoveel met politiek”. Tja. Ik snap dat wel.

Politiek staat vaak gelijk aan heetgebakerd debatteren over ogenschijnlijke details, elkaar vliegen afvangen en iemand overtuigen die helemaal niet overtuigd wil worden. Of zoals laatst een jongen tegen mij zei: ‘politiek is gewoon beetje moeilijk lullen’.

Maar… Zwemles, buskaartjes, snel internet, stageplekken een tunnel of weg; ook daarin schuilt ‘politiek’. Maar ja, je moet het maar net zien. In Overijssel spelen daarom ruim 80 politici ‘democratiespellen’ of geven ze een gastles op scholen. En elk jaar doen meer dan 5000 mensen mee.

Ik vind dat ontzettend leuk om te doen. Wat mij opvalt is dat juist degenen die zeggen “niets met politiek te hebben” vaak achteraf laaiend enthousiast zijn. Als je nu denkt, jaja, het zal wel, niets voor want ik heb niet zoveel met politiek. Klik dan niet hier 😉

Tijs de Bree

Tijs de Bree

In Laag Zuthem (gemeente Raalte) woont Tijs de Bree samen met zijn vrouw en drie kinderen. Hij is mede-eigenaar van een adviesbureau en in het dagelijkse leven adviseert hij organisaties bij complexe samenwerkingsprojecten. Tijs is actief voor de PvdA op lokaal en provinciaal niveau. Sinds april 2011 is hij fractievoorzitter van de PvdA-fractie in de

Meer over Tijs de Bree