Iedereen heeft talent, maar krijgt iedereen ook kansen?

Door Annemieke Wissink op 1 maart 2019

Overijssel investeert miljoenen in topclusters. We binden toptalenten, want we willen een topregio zijn: indrukwekkend, innovatief en iconisch. Ronkende teksten, torenhoge ambities. Tegelijk weten we dat er steeds meer mensen afhaken. Dat er steeds meer mensen zijn die het gevoel hebben dat hetgeen dat wij doen er niet voor hen is. Dat wij er niet voor hen zijn.

Iedereen heeft talent, maar niet iedereen heeft de kansen en de mogelijkheden om daar ook iets mee te doen. Te veel mensen staan aan de kant, zijn onzeker. Een deel van hen is werkeloos doordat ze bijvoorbeeld niet de goede diploma’s hebben, te oud worden gevonden door potentiële werkgevers of omdat ze niet over de vaardigheden beschikken om een passende baan te vinden. Een ander deel bevindt zich, al werkend, in een permanente staat van onzekerheid. Doordat ze van tijdelijk contract naar tijdelijk contract hoppen of dat ze met hun baan nauwelijks genoeg verdienen om rond te kunnen komen.

De kloof tussen de ronkende beleidsambities en de werkelijkheid van deze mensen is zorgelijk. Het lijkt vaak een totaal andere realiteit. Aan de ene die van de goedbedoelende politici en beleidsmakers. Aan de andere kant die van de mensen die worstelen met het vinden van een baan, een betaalbaar huis en goede toekomst. Twee bubbels, die elkaar nauwelijks lijken te ontmoeten. Het is onze taak, die van volksvertegenwoordigers om deze werelden bij elkaar te brengen. Om te investeren in onze economie door te investeren in onze mensen. Door ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen en aanhaakt. En door deze mensen actief te betrekken.

Investeren in de economie is goed, het zorgt voor werkgelegenheid. Maar we moeten scherp houden waarvoor we het doen. We doen het niet voor mooie gebouwen of veel prestige. Maar voor banen, en eerlijke kansen, we doen het voor mensen. De PvdA Overijssel wil veel meer investeren in scholing, begeleiding en werkplekken voor iedereen die dit nodig heeft. We zien hiervan al positieve voorbeelden, zoals het Twents fonds voor vakmanschap. Dat richt zich op (om)scholing op MBO-niveau. Dit biedt niet alleen kansen voor deze mensen, maar is ook goed voor bedrijven die staan te springen om gekwalificeerd personeel.

Iedereen heeft talent, het is onze taak ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt zijn of haar talent te ontdekken en te ontwikkelen. De PvdA wil investeren in de economie, door te investeren in mensen. Zodat iedereen in Overijssel zeker kan zijn van een fatsoenlijke baan en een eerlijke toekomst.

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

Overijssel is prachtig. Samen met mijn man en onze drie kinderen geniet ik elke dag van de schitterende omgeving en de mooie mensen. Toch moet het beter. Teveel mensen zijn onzeker over hun werk, huis en over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Ik strijd voor een provincie waarin iedereen de kans krijgt om

Meer over Annemieke Wissink

Waar ben je naar op zoek?