Door Tijs de Bree op 4 maart 2015

Geslaagde minicultuurtour met Bussemaker in Deventer en Zwolle

De PvdA Overijssel kijkt terug op een geslaagde dag. Samen met minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) bracht de PvdA een bezoek aan Deventer als Zwolle. Centraal stond het thema cultuur.

Vanochtend organiseerden we samen met Club Cele het Grote Overijsselse Cultuurdebat, over de toekomst van de culturele sector in Overijssel. Minister Jet Bussemaker en lijsttrekker Tijs de Bree gingen in gesprek met kunstenaars, musea, poppodia en culturele instellingen. Hoe staan kunst en cultuur er op dit moment voor in onze provincie, en wat moet er na de verkiezingen zo snel mogelijk veranderen?

Drie uitdagingen

Er kwamen voor Overijssel grofweg drie grote uitdagingen naar voren. Allereerst moeten we ervoor zorgen dat verschillende culturele instellingen elkaar vinden en samen de verbinding aangaan. Grote en ook juist kleine museums of poppodia kunnen door meer samen te werken en slimme verbindingen te zoeken hun bereik enorm vergroten.

IMG_0292Daarnaast moeten we ons talent vasthouden. Ralph Keuning van Museum de Fundatie zei treffend: “Talent gaat op drift. Overijssel moet een thuishaven worden voor dat talent.” Als onze provincie bruist van cultuur en creatieve energie dan trekken onze creatieve geesten ook niet weg naar de randstad – sterker nog, dan komen ze van de randstad hierheen!

De laatste maar misschien wel belangrijkste conclusie was dat cultuur niet iets is voor de elites, niet iets moet zijn dat naast de samenleving staat, maar juist er middenin. Cultuur is van de mensen, van de kiezers.

Na een bliksembezoek aan de Fundatie trok de campagnekaravaan door naar Deventer, waar Jet en Tijs een bezoek brachten aan Productiehuis ON en nogmaals de confrontatie aangingen met cultuur. Rob Kramer van ON, muzikanten Martijn Holtslag (Knarsetand), Johanneke ter Stege en Marike Jager, wethouder Jan Jaap Kolkman, Mieke Conijn van Kunstenlab, de mensen achter Deventer Op Stelten en het Deventer Verhaal vertelden over het geheim achter het succes van Deventer als cultuurstad.

Verbinding, binding, betrokkenheid11041889_658883770901735_7969374008593931365_o

Dat geheim kwam eigenlijk ook weer op diezelfde drie conclusies: op verbinding van artiesten en instellingen, op binding met stad en samenleving, op betrokkenheid. Want als iedereen eigenaar is van wat er op cultureel gebied in een stad of provincie gebeurt, vanzelfsprekend betrokken is en natuurlijk geniet dan is dat goed voor mensen, goed voor steden en goed voor Overijssel. En dan liggen bezuinigingen op cultuur ook een stuk minder voor de hand. Nicolas Mansfield van de Nationale Reisopera verwoordde dat mooi: cultuur is niet van jou, niet van mij, maar van ons!

 

Tijs de Bree

Tijs de Bree

In Deventer woont Tijs de Bree samen met zijn vrouw en drie kinderen. Van 2011 tot 2019 was hij fractievoorzitter voor de PvdA Overijssel. Sinds juni 2019 is hij namens de PvdA gedeputeerde in Overijssel. Het profiel van Tijs op de website van de provincie Overijssel.      

Meer over Tijs de Bree