Door Hans Nooter op 9 januari 2017

Voor elkaar: alle mbo’ers een ov-kaart

Per 1 januari kunnen alle minderjarige mbo-studenten gratis reizen met een ov-kaart. Zo’n 120.000 studenten kunnen de kaart nu krijgen terwijl dat eerder niet kon. “Wel zo eerlijk,” vindt PvdA-Statenlid Hans Nooter.

De ov-kaart voor minderjarige mbo’ers is een langgekoesterde wens van de PvdA. Universitaire studenten, hbo’ers en mbo’ers vanaf 18 jaar hebben al jaren recht op ‘gratis reizen’. Maar minderjarige mbo’ers moesten betalen om met het openbaar vervoer naar hun opleiding te reizen. En dat is duur: gemiddeld zo’n 600 a 700 euro per jaar. Dus zochten studenten vaak een opleiding dichter bij huis. “Nu kunnen ze de studie van hun eerste voorkeur kiezen,” zegt Nooter. “Reiskosten zijn geen belemmering meer. Dat maakt een groot verschil, helemaal in Overijssel waar veel mbo’ers van ver moeten komen en lang moeten reizen om naar school te gaan.”

“Met het akkoord over het studievoorschot dat eerder deze kabinetsperiode is bereikt, is niet alleen afgesproken dat de ov-kaart in het hoger onderwijs blijft bestaan, maar ook beschikbaar komt in het mbo,” schrijft minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op PvdA.nl.

Hans Nooter

Hans Nooter

Samen met Peter woon ik in mijn geboortestad Zwolle. Ik ben politicoloog en in het dagelijks leven adviseur duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen. Ik maak altijd ruimte voor sport in mijn agenda: hardlopen, Tacoyo en s ’zomers banen zwemmen in het Zwolse openluchtbad. Als Statenlid heb ik de afgelopen periode initiatieven genomen en zal ik aandacht

Meer over Hans Nooter