Even serieus…

Door Annemieke Wissink op 30 oktober 2017

Dit is een oproep aan alle Overijsselse jongeren die zich niet serieus genomen voelen: neem alsjeblieft contact met mij op.

Als Statenlid zet ik me met enige regelmaat in om de Overijsselse jeugd te laten proeven aan de democratie, onder andere door het geven van statenspellen en gastlessen. Ik ben trots en zuinig op onze democratie en ik besef me heel goed dat het onderhoud vraagt. Het is iets wat we van generatie op generatie over moeten dragen.

Met lede ogen zie ik bijna alle politieke partijen voor mijn ogen vergrijzen. En kijk maar naar een willekeurige Overijsselse gemeenteraad, veel kans dat je bijna alleen maar 50-plussers aantreft. Zonder iets af te doen aan de individuele kwaliteiten en inzet van deze raadsleden, lijkt me dit geen goede ontwikkeling. Het is ook niet wat politieke partijen graag willen. Ik zie politici van mijn partij hun uiterste best doen om jongeren te bereiken en te betrekken, regelmatig met succes, maar vaak ook niet. Ok, deze politici pakken het misschien niet allemaal even handig en modern aan, maar ik ben ervan overtuigd dat zo’n beetje alle politieke partijen in alle Overijsselse gemeentes staan te springen om jongeren met ideeën.

Wat me daarom zo enorm verbaasd is hoe vaak ik van jongeren te horen krijg dat ze zich niet serieus genomen voelen. Tijdens gastlessen hoor ik regelmatig uitspraken als: “Het interesseert ze niet wat wij ervan vinden?” tot zelfs een wanhopige: “Wij doen er voor hen helemaal niet toe.” Dat is toch merkwaardig. Het lijkt erop dat politici erg hun best doen contact met jongeren te zoeken, maar dezelfde jongeren zich compleet niet welkom en serieus genomen voelen.

Ik heb een tijdje nagedacht wat we hieraan kunnen doen. Ideeën als politieke speeddates en een jongerentop zijn door mijn hoofd geschoten, maar eerlijk gezegd weet ik ook niet zo goed hoe we dit moeten aanpakken. Ik heb daarom het initiatief genomen tot een gesprek met een aantal jongeren. Samen met een paar collega-statenleden van verschillende partijen gaan we binnenkort praten met jongeren over hun leven, politiek en het belang van ieders inbreng in de democratie. Ik ben heel benieuwd wat dit gaat opleveren.

Omdat ik niet iedere jongere kan uitnodigen voor deze gesprekken doe ik daarnaast deze oproep. Het maakt mij niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of welke politieke voorkeur je hebt. Ben jij een Overijsselse jongere en wil je graag serieuzer genomen worden, neem alsjeblieft contact met me op. Ik ga graag met je in gesprek over jouw leven en wensen, maar ook over wat we van jou mogen verwachten. Ik kan niet beloven dat ik aan alles iets kan doen. Ik kan je wel beloven dat ik je zeer serieus zal nemen.

Annemieke Wissink
annemiekewb@gmail.com
06-21651876

Annemieke Wissink

Annemieke Wissink

In Hof van Twente woont Annemieke Wissink samen met haar gezin. Het landelijke gebied en de schoonheid en het belang daarvan gaat haar zeer aan het hart. Ze was betrokken bij beleidsadvisering op het gebied van plattelandsontwikkeling, landbouw, natuur en milieu. Over die onderwerpen praatte ze tot maart 2014 mee in de raad van Hof van Twente,

Meer over Annemieke Wissink